Strijd om Bijvriendelijkste gemeente; wordt het Maastricht of...

Print
Strijd om Bijvriendelijkste gemeente; wordt het Maastricht of...

Wilde bijen. Afbeelding: Nederland Zoemt

Maastricht / Itteren -

De gemeente Maastricht? Of mag toch Enschede, Gouda, Utrecht of Nijkerk zich een jaar lang de Bijvriendelijkste Gemeente noemen?

Nederland Zoemt maakt de winnaar van de Bijvriendelijke Gemeente-verkiezing op 7 november bekend. De winnende gemeente ontvangt onder andere een groot insectenhotel en biologische bloembollen en planten, zodat nog meer wilde bijen zich er thuis zullen voelen.

Vorig jaar won de gemeente Moerdijk de verkiezing. Dit jaar zijn vijf gemeenten genomineerd, waaronder dus Maastricht. Nederland zoemt is een project van IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu, met als doel het structureel vergroten van het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen.

Wilde bijen

In Nederland zoemen 358 soorten wilde bijen, maar de helft van alle soorten is bedreigd. Ze hebben enorm te lijden van de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstening en ons ‘traditioneel’ groenbeheer. Dat heeft grote gevolgen voor de natuur én voor de mens. Zo’n tachtig procent van onze groenten, fruit en andere eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bijen.

Beheer

Een bijvriendelijke gemeente voldoet aan de criteria voor bijvriendelijk beheer, door onder andere te zorgen voor jaarrond bloeiende planten, bijvriendelijk bermbeheer en nestgelegenheid voor wilde bijen. De gemeente neemt haar inwoners hierin mee en legt uit wat mensen zelf kunnen doen om de leefomstandigheden van wilde bijen te verbeteren. Zo geeft de ene gemeente haar inwoners bijvoorbeeld bijvriendelijke bloemzaden cadeau, en krijgen inwoners in de andere gemeente via de wijkbeheerder meer informatie over ontstening.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen