Familie Nicky Verstappen oog in oog met Brech: ‘Jij hebt ons Nicky afgenomen, je bent geen mens maar een monster’

Print

Moeder van Nicky oog in oog met Brech. Video: De Limburger

Brunssum / Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Heerlen / Hoensbroek -

De moeder, zus en tante van Nicky Verstappen hebben woensdagmiddag in de rechtbank in Maastricht oog in oog met verdachte Jos Brech een emotionele slachtofferverklaring gehouden.

,,22 jaar, 8 weken en 3 dagen geleden is ons leven compleet kapot gemaakt”, begon moeder Berthie Verstappen haar slachtofferverklaring. ,,Sinds 10 augustus 1998 is geen dag voorbij gegaan zonder pijn, zonder verdriet en zonder verlangen naar onze Nick, die toen verdween en later vermoord werd teruggevonden. Ja, we hebben al die lange, donkere dagen geteld. De dagen dat we Nick niet gezien hebben, de dagen dat we hem niet hebben kunnen vasthouden.”

Afdwingen

In die dagen zocht de familie naar antwoorden. ,,Naar de waarheid, naar de dader”, vervolgde Berthie haar verhaal. ,,De dagen dat we ons wanhopig afvroegen wie in hemelsnaam een 11-jarig jongetje tijdens een vakantiekamp om het leven zou kunnen brengen. In die 22 jaar hebben wij elke dag – ook vandaag - bij een foto van Nick een kaarsje opgestoken, meer dan 8000 in totaal. In die 22 jaar zijn wij duizenden keren naar zijn graf geweest, telkens met de vraag: Waarom, waarom?”

Tante Nicky

De tante van Nicky kwam als eerste aan het woord. ,,De dood van Nicky kwam als een mokerslag en heeft het leven van het gezin verwoest. Peetje (vader Nicky Verstappen red.) zei ooit: ‘Het is alsof je in een film terecht komt die nooit stopt, een nachtmerrie die werkelijkheid wordt.’ Het is een diepe wond die nooit meer geneest. Mijn broer werd een ander mens, getekend door het verdriet. Stil en teruggetrokken. Mijn schoonzus werd een leeuwin die vecht voor haar kroost. Er gaat geen dag voorbij of er werd aan Nicky gedacht.” De tante had geen goed woord over voor het zwijgrecht waar Brech zich vaak op beriep tijdens de zittingen. ,,Het gaat hier om het verwoeste leven van Peetje en Berthie.”

Tante Nicky spreekt. Video: De Limburger

Boos

Toen volgde Nicky’s zus Femke, die Brech vol boosheid en verdriet toesprak. ,,Geen dag was meer hetzelfde. Kerst sloegen we over omdat het zonder Nicky te pijnlijk was”, begon de zus van Nicky. ,,Jij moet op alle vragen die we hebben antwoord geven, Brech. Dat ben je aan ons verplicht”, zei ze emotioneel.

Met Nicky verdween ook het plezier uit haar leven: feestdagen en vakanties werden niet meer gevierd. Femke verloor het contact met leeftijdsgenootjes, omdat haar leven niet meer aansloot bij dat van hun. Haar vrolijke pap en mam werden verdrietige ouders. En Brech, de man die ze daarvoor verantwoordelijk houdt, blijft bij zijn summiere videoverklaring, waarin hij stelt Femke’s broertje dood te hebben gevonden. ,,Dat jij hier nu zit en ons niet aan durft te kijken zegt genoeg. Wel moet je weten en voelen dat onze ogen iedere seconde op jou gericht zijn, jij hebt ons Nicky afgenomen, mijn broertje, ons alles. Voor mij ben jij geen mens, je bent een monster!”

Lees ook: Jos Brech na slachtofferverklaringen: Ik had eerder met verklaring moeten komen

Slachtofferverklaring zus Nicky Verstappen. Video: De Limburger

Zwijgen

,,Het leven dat wij nu hebben, het leven dat wij nu lijden – ja, met een lange ij – komt door jou, Brech”, zie moeder Berthie. ,,Wij hebben daar geen enkele twijfel over. En wat doe jij? Je zwijgt voornamelijk. De man die flink genoeg was om een onschuldig kind om het leven te brengen, was de eerste twee jaar na zijn arrestatie te laf om iets te zeggen. Wij moesten het doen met je vage toespelingen dat je ooit misschien wel wat ging zeggen, dat je wel iets weet, dat er een verklaring in de kluis ligt, maar ondertussen hield je toch mond.”

Minachting

Berthie: ,,Wij vragen ons nu elke dag – al 22 jaar, 8 weken en 3 dagen – af wat er werkelijk met Nick is gebeurd. Jij weet dat, Brech, jij zou dat kunnen zeggen, jij zou onze vragen kunnen beantwoorden, maar je doet het niet. Wij voelen intense afschuw voor wat jij in 1998 hebt gedaan en intense minachting voor je houding hier tijdens de rechtszittingen, voor je zwijgen, je doorzichtige ontkenningen. Het was voor ons een onmenselijke beproeving om hier in de rechtszaal op twee meter afstand van je te zitten.”

,,Geen straf zal groot genoeg zijn”, zegt Berthie. ,,Het leven van ons kind, ja, in feite het geroofde levensgeluk van onze twee kinderen, is niet in jaren uit te drukken. Wij kunnen alleen maar denken aan Nicky’s angst en zijn laatste momenten toen jij op zijn pad kwam. Wij zitten gevangen in onze gedachten, in ons verdriet, in onze pijn en in onze vragen, die jij kunt beantwoorden, maar dat gewoonweg niet doet. Morgen al 22 jaar, 8 weken en 4 dagen lang.”

Lees hier alles over de zaak Brech

Aankijken

De rechtbank Maastricht ging akkoord met de wens van de familie van Nicky Verstappen om tijdens het voorlezen van hun slachtofferverklaringen, verdachte Jos Brech te kunnen aankijken. Zij zouden aanvankelijk de man niet kunnen zien die verdacht wordt van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige jongen. Maar na een herhaald verzoek van de advocaat van de nabestaanden, stemde de rechtbank woensdag in.

De podcast is ook te beluisteren via Apple Podcast,Spotify en andere podcast-apps.

Deze podcast is gemaakt door Judith Janssen, Rik van Hulst, Marco van Kampen en Joris Peeters. Paul Bots en Claire van Dyck, de verslaggevers die het dossier al jarenlang volgen, controleerden de feiten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →