Dag 5 in zaak Brech: Welke straf gaat OM eisen voor misbruik en doden van Nicky?

Print
Dag 5 in zaak Brech: Welke straf gaat OM eisen voor misbruik en doden van Nicky?

Afbeelding: ANP

/ Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen / Brunssum / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Heerlen / Hoensbroek -

Vijf uur zuivere spreektijd denkt het openbaar ministerie donderdag nodig te hebben om de zaak tegen Jos Brech te onderbouwen. Meteen aan het begint van die spreektijd zegt officier van justitie Paul Emmen al duidelijk: wat het OM betreft is keihard bewezen dat Brech in 1998 Nicky Verstappen heeft misbruikt en gedood. Brech wordt verdacht van onder meer gekwalificeerde doodslag. Daar staat maximaal een levenslange gevangenisstraf op.

Lees de ontwikkelingen in de rechtszaal vanaf 9.30 uur via ons liveblog onderaan dit bericht.

Justitie vindt dat het misbruik en de dood van Nicky onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het lichaam van de jongen werd in een houding gevonden die er op wijst dat hij daar is neergelegd. Elke andere doodsoorzaak dan een misdrijf is uitgesloten, stelt het OM. De enige opties die overblijven is dat Nicky is ‘verstikt’, dat langzaam zijn adem is afgesneden of dat iemand heel hard op zijn borst heeft gedrukt, aldus officieren van justitie Emmen en Dave Mattheijs. Wanneer dat precies is gebeurd, kunnen ze niet aangeven. Wel denken ze dat Nicky minstens twaalf uur dood was toen hij op 11 augustus 1998 werd gevonden. Hij was op dat moment zo’n veertig uur vermist. Sporen van planten en stuifmeel op zijn onderbroek en pyjamabroek wijzen erop dat die kleding op de vindplek uit is geweest. Ook moet de pyjamabroek van Nicky in twee verschillende houdingen, horizontaal, vrij hard met de grond in aanraking zijn gekomen, blijkt uit plantensporen.

Gevonden DNA leidde uiteindelijk naar Jos Brech (57) uit Simpelveld. Die heeft Nicky ook echt misbruikt en gedood, is de stellige overtuiging van het OM. Hoe de laatste minuten of uren van de jongen er werkelijk uit hebben gezien, kan het OM niet zeggen. Allee Brech kan dat, maar die zwijgt, stelt het OM dat na een middagpauze nog enkele uren verder gaat met het onderbouwen van die stelling. Ook zullen de officieren van justitie dan zeggen welke straf dat Brech in hun ogen verdient.

Verklaring

Brech legde vorige week voor het eerst een verklaring af in deze zaak. Zijn DNA is veelvuldig aangetroffen op de onderbroek van Nicky. Juist door een match met dit DNA kwam de verdachte na bijna twintig jaar in beeld. In een videoboodschap die in de rechtbank werd afgespeeld, gaf Brech aan dat hij tijdens een vroege fietstocht in 1998 een sanitaire stop maakte en toen in de verte ‘iets’ zag. Toen hij ging kijken, zag hij een jongetje. Hij voelde of de jongen nog ademhaling of hartslag had, maar het was te laat. De jongen was dood. Brech meldde zijn vondst naar eigen zeggen niet, omdat hij dacht dat niemand hem zou geloven. Immers, hij heeft een zedenverleden.

Als het verhaal van Brech klopt, zou dat kunnen verklaren hoe zijn DNA op de jongen terecht is gekomen. Justitie verwijst het verhaal naar het rijk der fabelen. Het is een ‘toneelstukje’, aldus de officieren van justitie die eerder ook al aangaven dat Brech vanaf zijn plasplek geen zicht had op Nicky. Foto’s tonen aan dat de jongen zelfs van dichtbij amper te zien was in het sparrenbosje waar hij later is gevonden. En zelfs als Brech de kleding van Nicky heeft gefatsoeneerd, zoals hij beweert, hoe komt zijn DNA dan in de onderbroek van de jongen terecht?

‘Gekwalificeerde doodslag’

Tijdens de eerdere zittingsdagen werd ook duidelijk dat het seksueel misbruik volgens deskundigen amper aan te tonen is. Justitie verdenkt Brech echter van ‘gekwalificeerde doodslag’. Dat betekent dat Brech de jongen heeft gedood om een ander misdrijf, het misbruik, te verbergen. Justitie knoopt nu beide misdrijven aan elkaar. Het ene versterkt het andere en andersom, aldus het OM. Daar zit overigens ook een risico aan. Als misbruik niet bewezen wordt, vervalt ook de gekwalificeerde doodslag. Dat betekent dat een maximale straf voor Brech geen levenslang, maar 15 jaar zou worden. Er vanuit gaande dat het doden van Nicky wel bewezen wordt.

De zitting gaat donderdag om 13.15 uur verder. Vanwege coronamaatregelen kan publiek de zaak tegen Brech niet in de rechtbank zelf volgen. In Wijkcentrum Het Ruweel in Maastricht kan een beperkt aantal geïnteresseerden live meekijken op beeldschermen. De zaak is ook live te volgen via het liveblog van De Limburger hieronder.

Lees alles over de zaak Brech in ons dossier over Nicky Verstappen

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen