Alaphilippe juicht nu wel terecht en klopt Van der Poel in Brabantse Pijl

Benoit Cosnefroy, Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel op een rij. © Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft woensdagd net naast de winst gegrepen in de Brabantse Pijl. Julian Alaphilippe leek even dezelfde fout te maken als in Luik-Bastenaken-Luik door te vroeg te juichen, maar ditmaal was het wel genoeg voor de wereldkampioen. Van der Poel werd tweede. ,,Het is mijn eigen domme fout”, zei de Nederlander na afloop.

Redactie

Het beloofde duel tussen Van der Poel en Alaphilippe kwam er ook. De smaakmakers van het afgelopen weekend reden in de slotfase samen met Benoît Cosnefroy aan de leiding. Op de Moskesstraat waren zij in de slotfase weggereden en verdedigden ze een minimale voorsprong op een groepje met Michal Kwiatkowski en Sonny Colbrelli.

Lees ook: De rijke historie van wielerbloopers: handen los, en dan het afgrijzen

Van der Poel, die zaterdag nog een ongekende solo uit zijn benen schudde en daarmee de BinckBank Tour op zijn naam schreef, stormde samen met zijn Franse vluchtgenoten op de finish in Overijse af. Alaphilippe had wat goed te maken, want zondag dacht hij nog Luik-Bastenaken-Luik gewonnen te hebben maar stak hij te vroeg zijn handen in de lucht en profiteerde Primoz Roglic. Alaphilippe werd door de jury nog teruggezet naar de vijfde plek door een rare manoeuvre.

© Cor Vos

Rare sprint

Van der Poel, Cosnefroy en Alaphilippe begonnen met een voorsprong van twintig seconden aan de Schavei, de laatste oplopende strook in de ietwat ingekorte 192 kilometer lange semi-klassieker. Van der Poel werd de kop opgedrongen en begon heel laat aan de sprint. De Nederlandse kampioen reageerde op de aanzet van Cosnefroy, raakte ietwat ingesloten en kwam net tekort om de wereldkampioen te verslaan. De Fransman leek net als in Luik te vroeg te juichen, maar ditmaal kwam hij wel als de echte winnaar over de streep. Voor Alaphilippe is het zijn eerste zege in de regenboogtrui.

,,Ik maak een fout die ik normaal nooit maak. Ik ga niet slapen vannacht, daar ben ik zeker van”, zei Van der Poel na afloop. ,,Ik wist al dat ik te lang had gewacht. Het is mijn eigen domme fout. Ik kan mijzelf voor mijn kop slaan dat ik niet eerder aan heb gezet. Zege-zeker was ik niet, maar ik wist wel hoe ik mijn sprint moest rijden”, aldus de Nederlands kampioen. ,,Dit kan ik mijzelf niet vergeven. Ik moest veel eerder aangaan. Dit is echt een gemiste kans.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal