‘De groei van cliënten is echt de kroon op ons werk’

Print
‘De groei van cliënten is echt de kroon op ons werk’

Joselien Husson (links) en Antoinette Kuijpers werken met hart en ziel op de dagopvang van Nonke Buusjke. Afbeelding: Marc Ploum

Schinveld -

In openluchtmuseum Nonke Buusjke in Schinveld is de dagopvang voor cliënten met een verstandelijke of andere beperking vier dagen per week geopend. Voor begeleiders Antoinette Kuijpers en Joselien Husson brengt het werk veel voldoening.

De timing van het interview over de dagbesteding komt voor Kuijpers en Husson als geroepen. „In onze groepen van maximaal twaalf mensen hebben we nog ruimte voor deelnemers uit de omgeving. Voorwaarde is dat ze zelf of gebracht door anderen hier kunnen komen. Affiniteit met de landelijke omgeving of hiervoor open staan is belangrijk”, vertelt coördinerend begeleidster Antoinette Kuijpers op de binnenplaats van het museum.

Rust, regelmaat en respect

„In een proeftijd bekijken we of de nieuwe cliënt hier past. De omgeving is niet druk en we leggen ook niemand druk op. Ons motto is rust, regelmaat en respect”, legt collega Joselien Husson uit die op de picknickbank is aangeschoven. „Dat brengt het ons ook.” Husson begon vijftien jaar geleden als vrijwilliger bij de dagopvang. Hoewel ze geen ervaring in de zorg had, maar wel een enorme klik met de cliënten had, werd dit haar vaste baan.

De dagopvang bestaat sinds 2003, nadat oprichter Thei Berkers destijds dagopvang zocht voor zijn zoon met een beperking en anderen ook zo’n plek gunde. De kleine hondjes van Husson die ook aanwezig zijn op de dagopvang blijken allemansvriendjes te zijn. „Ze breken echt het ijs voor onze cliënten”, vertelt ze.

Creatief werken

Op de zonnige dag van het interview is een groep van vijf cliënten aan het werk. Ivo en Anouk verzamelen eikels van de vele eikenbomen. Anouk, die al anderhalf jaar in het museum werkt, vindt het er ‘heel fijn’. Daarom komt ze nu drie in plaats van twee dagen per week. Aan een andere picknickbank wordt gewerkt met figuurzaag. „Het creatieve werk is een belangrijk onderdeel. We schuren, kleien, verven en maken kralen. De opbrengst van onze verkochte producten is voor het onderhoud van het museum”, vertelt Husson terwijl ze de verkoopkraam toont. „Ook klussen zoals het binnenplein schoonhouden, planten verzorgen en bladeren opruimen horen erbij. Voor de houtoven waarin we vlaai bakken, maken we takkenbossen.”

Al meer dan tien jaar werken de dames samen onder de vlag van Stichting Mensen met Mogelijkheden. Naast hen zijn bij Nonke Buusjke nog twee begeleiders. Kuijpers: „We werken hier met hart en ziel. Bureaucratie zoals bij veel andere instellingen is hier niet. Natuurlijk moeten ook wij de papierwinkel bijhouden, maar dat doen we zo minimaal mogelijk. Als we cliënten zien groeien, is dat echt de kroon op ons werk. Hier kunnen we wel honderd jaar worden.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee