Dichte mist in delen Noord- en Midden-Limburg

Print
Dichte mist in delen Noord- en Midden-Limburg

Afbeelding: ANP

Verkeer moest vrijdagochtend in Noord- en Midden-Limburg rekening houden met dichte mist.

Op sommige plekken was het zicht minder dan 100 meter, meldt MeteoLimburg.

Vrijdagochtend trekken wolkenvelden over het land, meldt WeerOnline, maar er zijn ook zonnige momenten. Geleidelijk laat de zon zich vaker zien. Er is kans op een enkel buitje, vooral in het westen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog.

In de middag is er een mix van zon en wolken. In Limburg blijft het overwegend droog. De temperatuur stijgt tot zo’n 16 graden, een normale waarde voor de tijd van het jaar. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig boven land. Aan de kust waait een vrij krachtige en op de Wadden soms krachtige westenwind.

Opklaringen

Vrijdagavond zijn er aanvankelijk opklaringen. Geleidelijk neemt de bewolking vanuit het westen toe en in de tweede helft van de avond trekt een gebied met buien over het land. In het noordwesten is bij deze buien een klap onweer mogelijk.

Komende nacht trekt het buiengebied naar Duitsland weg, maar geheel droog wordt het niet. In het noordwesten en noorden blijft namelijk de hele nacht kans op buien en hierbij kan ook hagel en onweer voorkomen. In het binnenland neemt de buiigheid tijdelijk af. De minima komen uit op 5-7 graden in het binnenland en circa 8 graden in de kustgebieden.

Stapelwolken

Zaterdagochtend schijnt op veel plaatsen de zon en ontstaan stapelwolken. In de kustgebieden komen vanaf de vroege ochtend buien en meer wolken voor. Geleidelijk neemt ook landinwaarts de kans op een bui toe. In de middag is er eerst een afwisseling van zon, wolken en buien. Bij deze buien is kans op onweer en hagel. De kans daarop is het grootst in het noorden. Geleidelijk neemt de bewolking vanuit het westen toe en gaat het voor langere tijd regenen. Daarbij kan het soms flink plenzen en is een klap onweer mogelijk. Het is vrij koud met maxima van 12 à 13 graden. Tijdens felle buien daalt de temperatuur naar 7-10 graden en met de wind erbij voelt het dan koud aan. Het waait matig in het binnenland en vrij krachtig tot krachtig aan zee. In de tweede helft van de middag neemt de wind regionaal tijdelijk af.

Zaterdagavond trekken de meeste buien weg en wordt het in het binnenland overwegend droog. In de kustgebieden blijft kans op buien. Ook in de nacht naar zondag hebben de kustgebieden met buien te maken en blijft het landinwaarts meestal droog. Daarbij kan het breed opklaren en neemt de wind af. Hierdoor wordt het een koude nacht met minima van 2-8 graden. Lokaal is op een beschutte plek vorst aan de grond mogelijk. Ook kan plaatselijk een mistbank ontstaan.

Wisselvallig

Zondag is het opnieuw wisselvallig. In de ochtend komen vooral in de kustregio’s buien voor, maar geleidelijk neemt ook in het binnenland de kans op buien toe. Bij felle buien is ook een klap onweer en hagel mogelijk. Tussen de buien door schijnt de zon. Met circa 13 graden blijft het vrij koud voor de tijd van het jaar. Middagtemperaturen van 14-15 graden zijn gebruikelijk.

Maandag trekken enkele buien over het land en is er een mix van zon en wolkenvelden. Wel zijn er waarschijnlijk minder buien dan op zondag en zijn de buien ook minder fel. Het wordt een graad of 13.

De dagen daarna blijft het wisselvallig met buien en is er veel bewolking. Wel lijkt de buienkans in de loop van de week af te nemen. Met 12 à 13 graden blijft het een paar graden kouder dan normaal.