Wereldvoedselprogramma wint Nobelprijs voor de Vrede

Voedselhulp van het Wereldvoedselprogramma © AD/Reuters

Het Wereldvoedselprogramma is dit jaar de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Dat heeft het Nobelcomité vrijdag bekendgemaakt.

Marlies van Leeuwen

Het Wereldvoedselprogramma, dat wereldwijd zo’n 1 miljoen mensen ondersteunt in 88 landen, wordt geprezen om zijn inzet.

Op de vertrouwelijke kandidatenlijst stonden 211 personen en 107 organisaties. De winnaar krijgt 10 miljoen Zweedse kronen (zo’n 960.000 euro), een diploma en een medaille. De uitreiking in de Noorse hoofdstad Olso is op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, initiatiefnemer van de prijs.

De prestigieuze prijs voor mensen die zich hebben ingezet voor het bevorderen van de vrede is de enige Nobelprijs die door een Noors instituut wordt toegekend. De overige Nobelprijzen worden door Zweedse comités uitgeloofd. Vorig jaar kreeg de Ethiopische premier Abiy Ahmed de vredesonderscheiding. In 2018 deelden de Congolese arts Denis Mukwege en de Iraakse mensenrechtenactiviste Nadia Murad de prijs.

Speculeren

Elk jaar wordt voorafgaan aan de uitreiking gespeculeerd over de mogelijke winnaars. Onder anderen de Russische corruptiebestrijder en oppositieleider Aleksej Navalny en persvrijheidsorganisatie Committee to Protect Journalists (CPJ) worden onder de kanshebbers geschaard.

Kenners tipten verder onder meer de Oeigoerse econoom Ilham Tohti, de Hongkongse activist Nathan Law Kwun-chung en de Soedanese activiste Alaa Salah, naast vredesactivisten uit Libië en Somalië. Andere veelgenoemde namen waren klimaatactiviste Greta Thunberg, de Amerikaanse president Donald Trump en de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal