Biologische melkveehouder komt nog altijd niet uit de kosten

© ANP

Biologische melkveehouders maken gemiddeld genomen verlies op hun productie. Dit terwijl andere biologische agrarische producten als uien, witte kool, tomaten, peren en varkensvlees al wel rendabel biologisch worden geproduceerd. Het verlies bij de biologische melkveeboeren past overigens in het beeld in de zuivelsector, aangezien ook reguliere melkveehouders niet kostendekkend wisten te produceren.

ANP

Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na een omvangrijk onderzoek van de universiteit van Wageningen naar de prijsontwikkeling van biologische producten. Het onderzoek werd over de periode 2017-2018 uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Minister Carola Schouten wilde graag weten in hoeverre de extra kosten voor het biologisch telen en produceren gedekt worden door hogere opbrengsten. In vijf van de zes onderzochte producten lijkt het biologisch produceren kostendekkend. Doorgaans ligt de winstmarge zelfs hoger dan bij regulier geproduceerde producten.

Dit betekent niet dat alle boeren nu automatisch de overstap zullen maken. Zo is de opbrengst van biologisch produceren per hectare meestal lager en zijn afzetmogelijkheden beperkt. Dat laatste geldt zowel in Nederland als internationaal. Verder bestaat er veel onzekerheid over de steeds veranderende productie-eisen en over de kosten.

Daarnaast duurt het twee tot drie jaar voordat een overgestapte boer zijn producten als biologisch mag verkopen, terwijl hij al wel de kosten daarvoor maakt.

Het ministerie wil de ontwikkelingen de komende jaren ook gaan bijhouden. Het rapport zal daarom jaarlijks worden gepubliceerd.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal