L1-directeur Elbers mag van rechter blijven

Print
L1-directeur Elbers mag van rechter blijven

Afbeelding: Rob Oostwegel

L1-directeur Peter Elbers mag blijven. Dat heeft de rechter besloten. De eis van de ondernemingsraad (or) van L1 om zijn benoeming te schorsen is afgewezen.

Volgens de rechter in Maastricht heeft de ondernemingsraad voldoende tijd gehad om een advies uit te brengen over de benoeming van Grubbenvorstenaar Elbers. De OR was van mening dat er eerst gewacht zou worden op de uitkomst van de bemiddelingsproces met een tweede directeur. Verwacht was dat die bemiddeling een week of twee zou duren, maar tot op de dag is er geen oplossing gevonden.

De rechter vindt dat de commissarissen daarom terecht Elbers hebben benoemd zonder het advies van de medezeggenschap af te wachten. De benoeming schorsen leidt volgens de rechter tot een onbepaalde periode waarop L1 geen directeur zou hebben. Volgens de raad van commissarissen (rvc) is een directeur wel hoognodig om het coronabeleid te maken en de begroting op te stellen.

De OR is teleurgesteld over de uitspraak. Voorzitter Marcel Ermers: „We gaan nu toch advies uitbrengen over de benoeming van Elbers en we gaan kijken hoe de rvc daarop reageert. Er spelen bij ons meer zaken waar deze rechter niet over gaat.” De OR gaat niet in beroep tegen de uitspraak.

Lees ook: Interne oorlog en extern onderzoek naar belangenverstrengeling: wat is er aan de hand bij L1?

Voorzitter Hans Coppus van de rvc laat weten kennis te hebben genomen van de uitspraak. „Ook nu blijft het belang van L1 voorop staan, we zullen in goed gezamenlijk overleg, ook met het personeel, de benodigde vervolgstappen zetten”, schrijft hij in een reactie.

L1 kampt al enkele maanden met grote problemen. Het wegsturen van twee bij het personeel geliefde bestuurders en het eigenzinnige optreden van de rvc heeft ertoe geleid dat het personeel het vertrouwen in de commissarissen heeft opgezegd en hen is gevraagd te vertrekken. Verder loopt er een onderzoek van het Commissariaat van de Media naar de benoeming van Elbers die tevens raadslid van Horst aan de Maas is voor de VVD. Die politieke functie gaat hij neerleggen, heeft hij al gezegd.

Ook onderzoekt het Commissariaat de positie van L1-commissaris Mirjam Depondt. Zij is tevens lid van Provinciale Staten van Limburg voor het CDA. Het Commissariaat voor de Media onderzoekt of de combinatie van een politieke functie met een bestuursfunctie bij een regionale publieke omroep wel mag volgens de Mediawet. In de Mediawet wordt op diverse plekken gesteld dat een politieke functie „onverenigbaar” is met een bestuursfunctie in de publieke media. Voor publieke regionale omroepen zijn de regels niet helemaal duidelijk.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen