Nieuwe stap richting statiegeld op blikjes, voornemen is 15 cent

Actievoerders op het Plein bij de Tweede Kamer pleiten voor invoering statiegeld op blikjes. © ANP

Het kabinet heeft vrijdag een besluit goedgekeurd waardoor 15 cent statiegeld op blikjes kan worden ingevoerd eind 2022. Alleen een flinke teruggang van blikjes in het zwerfafval kan nog voorkomen dat het plan doorgaat, maar dat lijkt een utopie.

Edwin van der Aa

In de eerste helft van 2020 bestond het zwerfafval uit 19 procent meer blikjes ten opzichte van de periode 2016/2017. Terwijl 70 tot 90 procent minder blikjes de eis is.

Lees ook: Limburg gooit straks niks meer weg, provincie wil circulaire economie

Blikjes horen simpelweg niet in het milieu, zei staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad. Ze heeft afgesproken dat drankproducenten tot het najaar van 2021 de tijd krijgen om de doelstelling te realiseren. Lukt dat niet, dan voert zij net als op kleine en grote plastic flessen statiegeld op blikjes in.

Eén jaar invoeringstermijn

Er is minimaal één jaar invoeringstermijn voorzien om het statiegeld en de inzameling en verwerking van de blikjes goed te regelen en de sector de tijd te geven zich voor te bereiden.

Het kabinet onderneemt ook andere acties om te voorkomen dat afval ontstaat. Zo is vanaf juli 2021 het gebruik van plastic wegwerprietjes, -bordjes en -bestek verboden. Vanaf dan moment is er ook statiegeld op kleine plastic flesjes.

Het aanpakken van blikjes in het zwerfafval is de volgende stap. Naar schatting komen er jaarlijks ongeveer 125 miljoen blikjes in het zwerfafval terecht.