Nieuw landelijk meldpunt Zorgwekkend gedrag: 0800-1205

Print
Nieuw landelijk meldpunt Zorgwekkend gedrag: 0800-1205

De spullen die een verwarde man bij zich droeg bij de hoofdingang van het Tweede Kamergebouw Afbeelding: ANP

Vanaf vrijdag is er een nieuw landelijk meldpunt Zorgwekkend gedrag in de lucht, gratis bereikbaar op 0800-1205. Dat heeft staatssecretaris Blokhuis (Preventie) vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Via het meldpunt kunnen mensen die zich zorgen maken over iemand in hun omgeving in contact komen met zorgverleners in de buurt. Daarmee kan een melding bij het meldnummer het begin zijn van hulp waar behoefte aan is. Het gaat over niet-acute zaken: bij acute crisis of gevaar is zoals gebruikelijk het nummer 112 beschikbaar, of de lokale crisisdienst van de ggz.

Lees ook: Onno Hoes luidt noodklok: ‘Doe iets, anders is het wachten op de volgende dode’

Blokhuis geeft een paar voorbeelden: ,,Denk aan mensen die verward gedrag vertonen, niet (meer) voor zichzelf kunnen zorgen, in een vervuild huis wonen of veel problemen hebben en dreigen af te glijden. Het kan gaan om een oude overbuurman die steeds vaker met blote voeten op straat loopt en al een paar keer de sleutels van de voordeur blijkt te zijn vergeten; misschien is hij dement aan het worden. Of denk aan iemand die door oplopende schulden enorm in de problemen komt, depressief raakt en dakloos dreigt te worden.’’

Soelaas

Het meldpunt is een vervolg op het advies van een team ‘verward gedrag’ onder voorzitterschap van bestuurder Onno Hoes. Naasten of omwonenden weten nu vaak niet waar ze met hun zorgen over een verward persoon terecht kunnen. Regionale en lokale hulpnummers zijn niet altijd even bekend. Eén gratis landelijk nummer, dat naar die nummers doorschakelt, moet soelaas bieden.

Meldingen worden op lokaal niveau opgepakt. De bewindsman op VWS verwacht dat de politie straks minder vaak in actie hoeft te komen, omdat de lokale hulpverlening toegankelijker wordt.