“Flightcases werden ineens verhuisdozen”

“Flightcases werden ineens verhuisdozen”

Afbeelding: De quarantainequiz vanuit de studio bij VenloTech © VenloTech

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld -

Wat doe je als licht- en geluidsbedrijf als je agenda door corona plotsklaps verandert in één groot leeg vlak? “We zijn gaan denken: waar kunnen we geld verdienen. Met onze vrachtwagen konden we mooi verhuizingen verzorgen.” Zegt Rick van Ulft van VenloTech Licht en Geluid. Langzamerhand dienden zich ook kansen in de eigen branche aan.

“We waren net bijgekomen van vastelaovend”, aldus Van Ulft. “Een superdrukke tijd voor ons. Daarna is het altijd een week opruimen, repareren en schoonmaken. We gaan liever niet naar bedrijvenevenementen met bierplekken en restanten van confetti op de apparatuur. Vanaf Pasen begint normaal het buitenseizoen. In de zomer is het opnieuw topdrukte. Maar dit jaar dus niet.”

Netwerk
Na de persconferentie in maart over de lockdown veranderde alles. Van Ulft: “Dat was schrikken. Wat nu? Verhuizingen bleek een goede optie. Flightcases werden ineens verhuisdozen. We hebben particulieren verhuisd, appartementen leeggehaald, een kunstcollectie verhuisd, graszoden vervoerd. Een groot netwerk is dan extra fijn.” Langzaam maar zeker diende zich ook weer werk in de eigen sector aan. “De horeca was dicht, verschillende ondernemers namen die tijd om de zaak op te knappen. Bij een aantal zaken hebben we nieuw licht en geluid aangelegd. Ook hebben we meegedacht over terrasuitbreidingen toen de horeca weer openging. Het is fijn als je elkaar kunt helpen.”

Nieuwe markt
Ook boorde VenloTech een nieuwe markt aan. “Bedrijven gingen zoveel mogelijk online doen”, zegt Van Ulft. “Vergaderen, evenementen, trainingen. We hebben veel technische verbindingen gelegd. Een grote onderneming gaf trainingen aan personeel over de wereld. Fysiek; trainers vlogen vanuit Venlo van hot naar her. Nu gebeurt dat online. Daarvoor hebben we een professionele audiovisuele ruimte ingericht met videoschermen en dergelijke.” Ook in de eigen loods gingen Van Ulft en collega’s aan de slag. Ze bouwden een studio met licht, geluid en video. “Hiervandaan is een aantal livestreams gehouden, onder meer twee keer een succesvolle quarantainequiz. Ook gaan we er nog een aantal eigen opnames maken. Zodat potentiële klanten kunnen zien wat we in huis hebben.”

Zeurders
De drie vaste personeelsleden hebben steeds genoeg werk gehad, aldus Van Ulft. Dat geldt ook voor de ongeveer 15 zzp’ers die vaak voor hem aan het werk zijn. “Gelukkig hebben zij allemaal werk gevonden. Als vrachtwagenchauffeur, glaszetter, koerier. Het zijn aanpakkers, geen zeurders.” Straks kunnen ze weer bij hem aan de slag, zo verwacht hij. Want Van Ulft heeft vertrouwen in de toekomst, in tegenstelling tot velen anderen: ruim de helft van ondernemers in de evenementenbranche ziet de toekomst somber in, aldus een peiling van het Eventplatform. “Het zal nog even duren, maar ik vertrouw erop dat we vanaf volgend voorjaar weer langzaam mooie evenementen kunnen draaien.”

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg