Rutte: elke beperkende maatregel nemen die nodig is

Print
Rutte: elke beperkende maatregel nemen die nodig is

Afbeelding: ANP

Het kabinet is bereid om elke beperkende maatregel te nemen die nodig is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Premier Mark Rutte maakte dat duidelijk tijdens de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad. Over welke maatregelen denkbaar zijn, zoals een avondklok, wilde hij niet speculeren of filosoferen.

Lees hier al het nieuws over het coronavirus

„Het doel is de totale optelsom van de bewegingen van mensen en het aantal contactmomenten terug te brengen”, aldus Rutte. Hij wees erop dat de meeste horeca netjes omgaat met de maatregelen, net als theaters en sportscholen, maar de netto optelsom ervan is volgens hem dat er heel veel bewegingen zijn van mensen. Dat moet omlaag, „omdat we zien dat we ons te weinig aan de 1,5 meter afstand houden, waardoor we die oplopende besmettingen hebben”.

Eerste resultaten zichtbaar

Dit weekend zouden volgens deskundigen de eerste resultaten zichtbaar kunnen zijn van de extra maatregelen die vorige maand in zes regio’s werden genomen, waar de horeca eerder dicht moest en de maximaal toegestane groepsgrootte verkleind werd. De enorme stijgingen van het aantal besmettingen in de afgelopen week en vooral laatste dagen, vallen tegen, erkende Rutte. Deze toename is ernstig, maar hij wil eerst nader laten analyseren of dit pakket genoeg effect heeft.

Dit weekend gaat het kabinet met deskundigen na wat de laatste cijfers zijn en wat die betekenen. Zondag is er opnieuw een sessie met kabinetsleden en deskundigen.

‘Slechter dan Amerika’

Nederland staat samen met Frankrijk en Spanje in de top 3 van landen met een hoge besmettingsgraad. „Slechter dan Amerika. Dat is heel slecht”, zei Rutte. Het betekent volgens de premier onder meer dat mensen die wachten op een operatie, bezorgd zijn dat die niet doorgaat. En ook dat zorgmedewerkers weten dat ze weer verschrikkelijk hard moeten werken, aldus de premier.

Als mensen zich aan twee basisregels houden - 1,5 meter afstand en handen stuk wassen - dan kunnen „we een redelijk normaal leven leiden. Waarin je kunt ontspannen en werken en met je vrienden mooie dingen kunt doen, maar op een verstandige manier”.

Los daarvan komt het kabinet sowieso met een ‘roadmap’, zei Rutte. „Dat moet vrij voorspelbaar zijn en zeggen: bij dat type niveau van besmettingen kun je dit type maatregelen verwachten, zowel regionaal als landelijk. Daar zijn we al een heel eind mee.”

Overbrengen urgentie coronacrisis onvoldoende gelukt

Het is het kabinet niet voldoende gelukt om de „urgentie” rondom het toenemende aantal coronabesmettingen over te brengen, zei Rutte. Ook is er nu minder zicht op de groei van het virus, nu de aantallen zo sterk oplopen en het bron- en contactonderzoek vrijwel overal is afgeschaald door de GGD. „Daarmee kun je wel degelijk ons verwijten maken, zeker”.

Rutte zegt „zeker niet weg te willen lopen” voor fouten die het kabinet heeft gemaakt. „Als er fouten zijn gemaakt, ben ik de eerste om dat toe te geven.” De premier roept wel op te stoppen met het ter discussie stellen van de maatregelen die het kabinet heeft genomen. „Volg nou wat wij noodzakelijk achten dat we met z’n allen doen. Dat is echt cruciaal. Dan kunnen we het snel onder controle krijgen.”

Een uitgebreide evaluatie van het kabinetsoptreden moet nog even wachten, vindt Rutte. Maar het is wel belangrijk om te evalueren. Het kabinet heeft overigens na de eerste golf al een brief aan de Kamer gestuurd met daarin de ‘geleerde lessen’ uit de crisis.