Jongeman valt op weg naar illegale raveparty in mergelgroeve tien meter naar beneden

Print

Video: Orange Media

Berg en Terblijt / Geulhem -

Een jongeman die een illegaal feest in groeve Curfs bij Geulhem wilde bezoeken, is zaterdagavond laat gewond geraakt bij een meters diepe val.

Politie, brandweer en ambulance rukten uit om hulp te verlenen. Ook landde een traumahelikopter met trauma-arts om het slachtoffer te verzorgen. Over de precieze aard van de verwondingen is niets bekend.

Hek

Volgens de politie was de man met vier anderen vanaf de Geulweg via de steile Bronsdaelweg op gelopen. Boven klom hij over een hek om in de afgesloten mergelgroeve te komen. Daarbij verloor hij het evenwicht. Hij viel zeker tien meter naar beneden.

De mannen hadden via social media gehoord dat in de mergelgroeve een raveparty zou plaatsvinden. Het feest was op dat moment nog niet bezig. Dat ging vervolgens ook niet door. Apparatuur die klaarstond voor het geplande feest werd door de politie in beslag genomen, volgens de woordvoerder om te voorkomen dat het zich naar een andere plek zou verplaatsen.

Er zijn geen aanhoudingen verricht of bekeuringen uitgedeeld.

Inbraken

De mergelgroeve is eigendom van Stichting Het Limburgs Landschap. De natuurorganisatie wordt de laatste tijd aan de lopende band geconfronteerd met inbraken in haar grotten, met name in het afgelegen gebied langs de Geul tussen Geulhem en Meerssen en in het grensgebied rond Maastricht.

Normaal gebeurt dat vooral in de zomerperiode en met kerst, maar dit jaar blijft het maar doorgaan. Wellicht heeft dat te maken met de coronacrisis, vermoedt Het Limburgs Landschap, waardoor mensen zich blijkbaar snel vervelen en het avontuur zoeken.

Lees ook: Forse toename van inbraken in groeven met als dieptepunt een groot dancefeest met volledige bars en muntensysteem

Een week of drie geleden werd in de grotten bij Geulhem nog een groot, professioneel dancefeest gehouden waar tientallen jongeren op afkwamen. De politie kwam daar op tijd achter en hield een tiental jongeren die bij de organisatie betrokken waren aan.

Uit het zicht

De groeves zijn afgesloten. Maar blijkbaar is het een koud kunstje om de hekken open te breken. Eenmaal binnen zijn ze uit het zicht: buiten op straat is nauwelijks iets te horen van wat in de grotten gebeurt. Ook de politie maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. „Niet alleen vanwege het risico op corona, maar ’s nachts hoort ook niemand in deze gevaarlijke donkere bosgebieden te zijn”, zegt de politiewoordvoerder.

Illegaal binnendringen in de grotten zonder ervaren gids is volgens Het Limburgs Landschap extreem gevaarlijk. Er zijn vaak verraderlijke hellingen die je zeker in het donker amper ziet. Verder is er kans dat stenen naar beneden vallen of dat gangen zelfs helemaal instorten. In het verleden zijn ook vaker mensen verdwaald in de uitgebreide onderaardse gangenstelsels.

Groeve Curfs

Groeve Curfs is, anders dan de uitgegraven gangen in de omgeving, een enorme open kuil. Ze is ontstaan bij de winning van mergel in dagbouw. De mergelwinning is enkele jaren geleden gestopt. De groeve is overgedragen aan Het Limburgs Landschap en ontwikkelt zich meer en meer tot natuurgebied.

De wanden langs de groeve zijn steil en - zeker aan de achterkant - heel hoog. Daarom is het terrein omheind en overdag alleen toegankelijk via een tunnel aan de zijde van de Geulweg.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee