Verstappen heeft abonnement op tweede plaats

Print
Verstappen heeft abonnement op tweede plaats

Verstappen feliciteert Hamilton. Afbeelding: AFP

Het lijkt of Max Verstappen er een abonnement op heeft. Voor de vijfde keer al dit seizoen eindigde de Red Bull-coureur op de tweede plaats, achter een van de Mercedes-rijders. Op de Nürburgring was dit keer wereldkampioen Lewis Hamilton de vlotste.

De Brit heeft de zevende titel voor het grijpen nadat zijn grootste rivaal Valtteri Bottas de strijd moest staken met een motorprobleem. Verstappen blijft ondertussen podiumplekken verzamelen. In elf races was het al de achtste keer dat hij het ereschavot mocht betreden. In de drie andere races viel hij uit met motorproblemen.

Lees ook: Verstappen haalt plezier uit snelste raceronde

Gemengde gevoelens

Vooraf had Verstappen al goede hoop op een topklassering. De derde startplaats die hij had veroverd in de kwalificatie, achter beide Mercedes-rijders, werd zelfs met gemengde gevoelens begroet. Het is onderhand een vertrouwd plekje, als best-of-the-rest, maar de Red Bull-coureur had het gevoel dat er meer mogelijk was. “In het laatste deel van de training had ik wat onderstuur. Ik denk daarom dat ik nog wel een plekje had kunnen opschuiven.”

Woorden die aangeven dat Verstappen is te spreken over de vorderingen bij Red Bull Racing. Afgezien van motorische problemen, die hem dit seizoen al drie keer dwongen tot opgave, wordt de RB16 met Verstappen aan het stuur steeds meer een bedreiging voor de Mercedes-rijders. Voor het eerst dit jaar hield de Limburger in de kwalificatie de kloof tot pole-position onder de 0.3 seconde.

Verstappen heeft abonnement op tweede plaats
Foto: AD/Reuters

Om het in de race op de Nürburgring de Mercedes-rijders daadwerkelijk lastig te maken speelden twee factoren een rol: een goede start en de juiste bandenstrategie. Vooral de bandenkeuze was een heikel punt, omdat niemand over voldoende informatie beschikte om de strategie vooraf tot in de details uit te stippelen. Enerzijds een gevolg van de door regen en mist in het water gevallen trainingen op vrijdag, maar ook omdat de Nürburgring sinds 2013 niet meer op de Formule 1-kalender staat en bandenleverancier Pirelli derhalve geen beroep kon doen op het archief.

De start verliep vlekkeloos. Bottas en Hamilton hadden even een onderonsje in de eerste twee bochten, maar gaven Verstappen niet de gelegenheid te passeren. Het top-trio sloeg meteen een kloof met de achtervolgers, waarna het wachten leek met welke strategie Bottas, Hamilton en Verstappen op pad waren. Het top-trio werd al snel een top-duo, nadat de Fin zich in de eerste bocht verremde, plaats moest maken voor zijn teamgenoot en vervolgens kampte met een motorprobleem dat hem dwong tot opgave.

Verstappen heeft abonnement op tweede plaats
Foto: AD/Reuters

Hamilton en Verstappen liepen verder uit op de achtervolgers, waarbij de Brit beetje bij beetje zijn voorsprong op de Limburger vergrootte. Die werd teniet gedaan door ingrijpen van de wedstrijdleiding, die besloot de safetycar de baan op te sturen nadat Lando Norris zijn kapotte bolide op een gevaarlijke plek had geparkeerd. Bij de herstart verloor Verstappen terrein waardoor Ricciardo een poging kon doen in te halen. Dat plannetje mislukte, waarna de race in de top-5 onveranderd naar de finish kon rijden.

Lees hier de race terug.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →