Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Veerpont Berg aan de Maas vaart ook zonder thuiswerkers op en neer naar België

Veerpont Berg aan de Maas vaart ook zonder thuiswerkers op en neer naar België

Schipper Pascal Meertens. Afbeelding: Françoise Petersen

Berg -

Wie bij Berg aan de Maas het water over wil naar België of vice versa, is te gast op de veerpont van Pascal Meertens. Per dienst zet hij ruim honderd betalende reizigers over. Voetgangers en fietsers gaan gratis mee.

Normaal werkt hij alleen, maar soms vaart zijn vrouw Iris met hem mee. Deze ochtend helpt ze behendig met het neerlaten van de oprijplaat. „Ik heb hem net wat eten gebracht.” Pascal Meertens is schipper op de veerpont Haol Euver II bij Berg aan de Maas. Op de vraag wat er met Haol Euver I is gebeurd, zegt hij nuchter: „Die is gekapseisd.” Als geruststelling voegt hij toe dat dit al meer dan vijfentwintig jaar geleden is.

Lees ook: Rustige start voor veerpont tussen Berg en Meeswijk: ‘Mensen moeten eraan wennen dat we weer overgaan’

Omdat je midden op de Maas toch geen kant op kunt, biedt dat mooi de gelegenheid om nog wat vragen te stellen voordat de pont aanmeert in Meeswijk, België. Daar staan al een fietser, een brommer en twee auto’s te wachten. „Nee hoor, slecht weer vind ik niet erg, alhoewel de zomer natuurlijk het mooiste is.” In die periode en ook in drukke weekenden heeft de schipper hulp van iemand die de kaartjes knipt. De veerpont is in principe het hele jaar in bedrijf.

Veerpont Berg aan de Maas vaart ook zonder thuiswerkers op en neer naar België
Foto: Françoise Petersen

De vaarroute ligt op fietsknooppuntenroute nummer 27 in Nederland en nummer vijftig in België. De grens tussen de twee landen ligt precies in het midden van de rivier. De Nederlandse en Belgische vlag wapperen in de wind.

Lockdown

Petra Paulus, directeur van rederij Paulus, heeft tachtig schippers in dienst. „De verplichte lockdown was een ramp voor de vaart”, zegt ze. „We zijn klanten kwijtgeraakt die zich toch moesten verplaatsen en noodgedwongen andere routes kozen. Ook het thuiswerken zorgt voor minder reizigers. De situatie in Berg is zo schrijnend dat er geld bijgelegd moet worden. Het is te hopen dat de pont open kan blijven.”

Lees ook: Fiets- en voetveren over Grensmaas gaan weer varen

Meertens doet dit werk nu al vijf jaar. „Voorheen heb ik van alles gedaan. Mijn laatste job hiervoor was kraanmachinist.” Zijn vrouw vindt zijn diensten wel fijn. „Dan zie ik hem ofwel ’s morgens of ’s middags nog. Voorheen maakte hij zulke lange dagen.”

Knipkaart

Belgische bezoekers die voet aan wal willen zetten op Nederlandse bodem verwelkomt Meertens met een praatje. De meesten kent hij, zijn vaste forens en hebben een knipkaart. „Het omgaan met mensen en het buiten zijn, vind ik het mooiste aan mijn werk. Nee, echt lastige mensen heb ik niet en als dat zo is, dan ben ik ze na drie minuten toch weer kwijt”, lacht hij. Gelijk erachter aan: „Fietsers volgen niet altijd mijn aanwijzingen op. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze denken dat de achterkant van de boot niet mee naar de overkant gaat”, lacht hij. „Dan kijken ze raar op als ik zeg dat toch echt de héle boot meevaart.”