Advocaat Jos Brech snapt pijn en verdriet: ‘Maar hier zit niet de dader’

Print
Advocaat Jos Brech snapt pijn en verdriet: ‘Maar hier zit niet de dader’

Afbeelding: ANP

Brunssum / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen / Heerlen / Hoensbroek / Maastricht -

Jos Brech moet vrijgesproken worden van het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen. Dat bepleit de advocaat van Brech, Gerald Roethof maandag in de rechtbank in Maastricht.

Lees de ontwikkelingen in de rechtszaal tijdens de zesde zitting hier.

Roethof begon maandag met een woord richting de familie van Nicky. „Ik heb weinig naar achteren gekeken, dat weet ik. Dat wil niet zeggen dat ik blind ben voor de pijn van de familie. Ik voel de pijn en het verdriet van de familie. Heel Nederland leeft met de familie mee. Terecht. Het is de nachtmerrie van elke ouder. Maar is het wel de dader die hier zit?” vroeg Roethof zich af. Zijn antwoord was daarna helder: ,,Nee.”

Lees ook: Justitie ziet maar één dader: Jos Brech. ‘Want het kan niet anders’

Delict

Roethof benadrukte dat bij twijfel de verdachte het voordeel van de twijfel verdient en de rechtbank zou moeten vrijspreken. Ondanks de vele deskundigen die door de jaren zijn gehoord, is er twijfel over misbruik en is geen doodsoorzaak vastgesteld. Is er „überhaupt” sprake van een delict, vroeg Roethof zich wederom af.

Zwijgrecht

Dat het Openbaar Ministerie meent een verklaring van Brech nodig te hebben voor bewijs, „toont de zwakte van de zaak” zei Roethof. Hij ging uitgebreid in op de proceshouding van Brech en zijn advies aan hem om zich te beroepen op zijn zwijgrecht. ,,Ik heb mijn client er vaak op gewezen en dat heb ik vrij dwingend gedaan. Moet ik hier als een sfinx zitten en mijn mond houden? Ik neem mijn rol serieus en dat is het daadwerkelijk geven van bijstand.” Roethof verwees even later naar enkele andere zaken uit het verleden in Nederland. ,,Zwijgrecht kan onterechte veroordelingen voorkomen. Kijk maar in eigen land. Er zijn genoeg zaken uit het recente verleden waarbij verklaringen leidden tot onterechte veroordelingen”, beargumenteerde Roethof. ,,De Schiedamse parkmoord en de Puttense moordzaak.” Roethofs collega meester Brassé voegde daar nog aan toe dat het zwijgrecht nooit tegen een verdachte mag worden gebruikt. ,,Pas als er sprake is van een omstandigheid die schreeuwt om een verklaring en die blijft uit, dan kan dat in het nadeel worden gewogen. Of als een verklaring die wordt afgelegd niet als aannemelijk wordt gezien.”

Alles uit de kast

Roethof is niet te spreken over de houding van het OM tijdens de ondervraging van Brech. ,,Ze hebben gepraat over zijn overleden moeder, hem geconfronteerd met foto’s, ze droegen een paspop met rode broek binnen om hem te laten verklaren. Als je meent dat een verklaring zo belangrijk is, tekent dat de zwakte van de zaak”, stelde Roethof.

Lees ook: Familie Nicky Verstappen: ‘Justitie heeft genadeloos afgerekend met verzinsels Brech’

Toneelstukje

Roethof ging verder in op het verwijt van het OM dat de videoverklaring van Brech een ‘geregisseerd toneelstukje’ zou zijn. Hij bestrijdt dat en zegt dat er talloze andere verklaringen mogelijk waren die hem niet in direct contact met Nicky plaatsten. Zoals dat Brech zijn handen had afgedroogd aan een onderbroek aan een waslijn bijvoorbeeld. Bovendien wilde Roethof een ‘misvatting’ uit de wereld helpen dat de verklaring die Brech afgelegde, afgestemd was op het dossier. ,,Dit is zijn verhaal, zoals hij het zich herinnert”, benadrukte de advocaat van Brech.

De verdediging van Brech vindt ook de getuigenverklaring van twee vrouwen onbetrouwbaar. Zij beweren dat ze in 1998 een man op een fiets zagen met een jongetje achterop. Een van de twee vrouwen meldde zich al in 1998 na een uitzending van Opsporing Verzocht. Destijds werd genoteerd dat ze een man had zien lopen met een kind, en dat ze de man niet zou kunnen beschrijven. Twintig jaar later zegt ze Brech te herkennen, en dat er sprake was van een fiets. De andere vrouw was in 1998 pas 15. Zij zegt dat herinneringen aan het voorval pas naar boven kwamen na het zien van de foto van Jos Brech toen die gezocht werd. Volgens Brechs advocaten toont dit aan dat de vrouwen achteraf hun herinneringen onbewust inkleuren. Dat is heel menselijk, maar het mag in een zaak als deze niet als steunbewijs voor ontvoering worden gebruikt, stellen ze.

Eis

Tegen de 57-jarige Brech is afgelopen donderdag een celstraf van 15 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. Brech heeft altijd ontkend dat hij iets te maken heeft met de dood van de jongen. Wel heeft hij recent toegegeven dat hij Nicky had gevonden op de heide maar de jongen was volgens Brech toen al overleden. Brech zou dat niet hebben durven melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft. In de jaren tachtig had hij kinderen betast maar daar is hij niet voor veroordeeld. Het heeft een maand of drie geduurd na zijn aanhouding voordat Brech ‘zijn geheim’ aan Roethof onthulde, zei Roethof maandagochtend.

Lees ook: Familie Nicky Verstappen oog in oog met Brech: ‘Jij hebt ons Nicky afgenomen, je bent geen mens maar een monster’

Zomerkamp

De 11-jarige Nicky verdween 10 augustus 1998 toen hij op zomerkamp was op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam een kleine 1,5 kilometer verderop gevonden. Roethof noemt weglopen van Nicky nog altijd het meest reële scenario, gezien de vele verklaringen van jeugdleiders en tentgenootjes dat Nicky de avond tevoren na een ruzie zou hebben aangekondigd we te zullen lopen. Volgens Roethof zou Brech hiervoor vrijgesproken moeten worden.

DNA

Lang leek de zaak onopgelost te blijven tot B. twee jaar geleden naar voren kwam uit een DNA-onderzoek. Zijn DNA was aangetroffen op de onderbroek en pyjamabroek van Nicky. Brech had niet meegewerkt aan het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek. Maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een 100 procents-DNA-match. Na een klopjacht werd hij kort na het openbaar maken van de match aangehouden in Spanje.

Brech wordt ook verdacht van het bezit van kinderporno. Dat feit heeft hij eerder wel toegegeven.

Het is nog niet duidelijk wanneer de uitspraak is.

De podcast is ook te beluisteren via Apple Podcast,Spotify en andere podcast-apps.

Deze podcast is gemaakt door Judith Janssen, Rik van Hulst, Marco van Kampen en Joris Peeters. Paul Bots en Claire van Dyck, de verslaggevers die het dossier al jarenlang volgen, controleerden de feiten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen