Aandeel van elektrische auto’s dit jaar verdrievoudigd in Europa

Print
Aandeel van elektrische auto’s dit jaar verdrievoudigd in Europa

Afbeelding: Getty Images

Elektrische auto’s hebben in Europa hun aandeel in de eerste helft van dit jaar verdrievoudigd, ten opzichte van de eerste helft van 2019.

Inmiddels is één op de tien nieuw verkochte auto’s elektrisch. De Europese milieuorganisatie Transport & Environment meent dat de stijging vooral het gevolg is van de strengere uitstootnormen voor nieuwe auto’s waar fabrikanten zich aan moeten houden.

In de eerste helft van dit jaar stootte een nieuwe auto gemiddeld 111,2 gram CO2 per kilometer uit. Dat is 9,2 procent minder dan vorig jaar. Het is voor het eerst sinds 2016 dat deze vorm van CO2-uitstoot gedaald is in Europa.

Torenhoge boetes

Sinds dit jaar gelden dan ook strengere Europese uitstootnormen. Nieuw geregistreerde auto’s mogen niet meer dan 95 gram CO2 per kilometer uitstoten. De strengere normen hebben autobouwers gedwongen om te investeren in (semi-)elektrische modellen, anders worden ze met torenhoge boetes bestraft. Dit werpt nu zijn vruchten af, concludeert de Europese milieuorganisatie.

Lees ook: ‘Elektrisch rijden is goedkoper dan op benzine of diesel’

Maar de voordelen die overheden bezitters van een (semi-)elektrische auto gunnen helpen natuurlijk ook mee. Zo is in Nederland de bijtelling voor een elektrische auto extra laag en voor plugin-hybrides hoeft hier geen wegenbelasting te worden betaald.

Ambitieus

Het aandeel van de elektrische auto’s zal ook het komende jaar nog stijgen, verwacht de organisatie. ,,Volgend jaar zal een op de zeven verkochte wagens in Europa een elektrisch model zijn”, voorspelt directeur Julia Poliscanova. ,,Maar zonder nieuwe ambitieuze Europese milieudoelstellingen, zal het aandeel vanaf 2022 niet verder stijgen, vrees ik.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →