Oppositieleider Tichanovskaja eist aftreden president en dreigt met algehele staking op 26 oktober

Print
Oppositieleider Tichanovskaja eist aftreden president en dreigt met algehele staking op 26 oktober

Oppositieleider Svetlana Tichanovskaja vorige week tijdens een bezoek aan de Duitse Bondsdag. Afbeelding: EPA

Oppositieleider Svetlana Tichanovskaja heeft de president van Wit-Rusland Aleksandr Loekasjenko een ultimatum gesteld. Tichanovskaja eist dat de president voor 25 oktober aftreedt, anders zal er in het hele land gestaakt worden. Intussen dreigt de Wit-Russische regering met scherp te gaan schieten op demonstranten.

Tichanovskaja, die in Litouwen in ballingschap verblijft, geeft de president dertien dagen om zijn ontslag aan te kondigen, het geweld op straat te stoppen en de politieke gevangenen vrij te laten. ‘Als op 25 oktober niet aan de eisen wordt voldaan, zal het hele land vreedzaam de straat opgaan’, schrijft de oppositieleider in een verklaring.

‘Op 26 oktober zullen alle bedrijven staken, worden alle wegen geblokkeerd en geen enkele staatswinkel zal iets verkopen’, dreigt Tichanovskaja vanuit de Litouwse hoofdstad Vilnius.

Met scherp

Het ultimatum volgt nadat president Loekasjenko de politie maandag toestemming heeft gegeven om wapens te gebruiken tegen demonstranten. Zondag trad de politie al hard op tegen demonstranten en arresteerde ze honderden deelnemers.

Maandag werden nog eens 189 mensen opgepakt tijdens protesten verspreid over het land. ’s Avonds zetten ordetroepen traangas en verdovingsgranaten in tegen een groep demonstrerende ouderen, tot woede van de oppositie. In een videoboodschap zei Gennadi Kazakjevitsj, de eerste plaatsvervangende minister van Binnenlandse Zaken, dat „de ordetroepen de straten niet zullen verlaten en dat die troepen, net als binnenlandse strijdkrachten, met scherp zullen schieten als dat nodig mocht blijken”.

Fraude

In het Oost-Europese land wordt al weken massaal gedemonstreerd door burgers die af willen van Loekasjenko, die al een kwart eeuw aan de macht is. Aanhangers van de oppositie denken dat in augustus verkiezingsfraude is gepleegd om de 66-jarige leider aan de macht te houden en zien Tichanovskaja als de rechtmatige winnaar. Zij ontvluchtte na de verkiezingen Wit-Rusland en verblijft nu in Vilnius in Litouwen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →