Willem Holleeder: bedreigingen zussen zijn ‘verzinsels en flauwekul’

© ANP

„Verzinsels en flauwekul en een ordinaire strategie om haar boek te verkopen.” Aldus bestempelde Willem Holleeder dinsdag in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol de recent in de media gemelde bedreigingen van zijn zussen Astrid en Sonja.

ANP

Volgens het Openbaar Ministerie zijn beide incidenten onderzocht en heeft dat vooralsnog niets opgeleverd. Een verband met Holleeder is evenmin aangetoond. Dat verband is ook niet door de zussen gesuggereerd.

Holleeder staat in hoger beroep terecht voor het geven van een aantal moordopdrachten. De rechtbank heeft hem daarvoor veroordeeld tot levenslang. Zijn twee zussen zijn cruciale getuigen in het proces. Zij hebben zeer belastende verklaringen afgelegd. Volgens Holleeder klopt er niets van die verklaringen.

Sonja Holleeder is volgens De Telegraaf ontkomen aan een liquidatie en Astrid Holleeder werd opgewacht en bedreigd na een bezoek aan haar moeder op een geheime locatie.

Deze week verschijnt er een nieuwe druk van een van de drie boeken die Astrid over haar lotgevallen met haar broer heeft geschreven. Holleeder zei ervan overtuigd te zijn dat de verhalen over de bedreigingen als onderdeel van een mediastrategie naar buiten zijn gebracht. Hij betwijfelt of de incidenten wel hebben plaatsgevonden. „Het gaat alleen maar over geld.”

Na de opmerkingen over de verhalen rond de beide zussen ging het hof over tot het verhoor van getuige Norbert S., sinds jaar en dag een bekende uit het criminele milieu. Holleeder en zijn advocaten hebben in het proces in hoger beroep een reeks getuigen opgeroepen die een ander beeld zouden kunnen schetsen van de achtergronden van de liquidaties die aan Holleeder worden toegeschreven. Holleeder zegt dat hij nooit mensen heeft laten doodschieten.

Het verhoor van de 67-jarige S. verliep moeizaam, deels omdat hij niet altijd man en paard wilde noemen, deels omdat zijn geheugen hem in de steek liet.

Inmiddels zijn er ook getuigen van de lijst geschrapt. Een van hen overleed twee weken geleden, een ander blijkt wegens invaliditeit niet meer in staat een verhoor te ondergaan.

Donderdag is het de beurt aan Fred Teeven, voormalig officier van justitie en oud-staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Teeven had als ‘crimefighter’ inzicht in de verhoudingen in de onderwereld, een voor de zaak-Holleeder relevante periode. Hij vervolgde ettelijke grote namen uit de zogeheten Hollandse netwerken, onder wie Cor van Hout en Johan V., alias de Hakkelaar.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal