Nul stress, honderd procent gezelligheid met deze satéstoof van Janneke Philippi

Print
Nul stress, honderd procent gezelligheid met deze satéstoof van Janneke Philippi

Afbeelding: Studio Philippi

Nu we weer meer tijd in huis doorbrengen, vind ik stoven een hele fijne bereiding. De voorbereiding vraagt meestal weinig tijd en het vuur of de oven doet de rest.

Stoven vraagt tijd. Tijd om langzaam te garen en alle aroma’s te laten samensmelten. De klok tikt rustig verder, terwijl vlees en wild, maar ook vis en groenten langzaam gaar stoven. De minder malse, veelgebruikte delen van rund, lam en wild vragen meestal enkele uren, waar vlees van kip en varken amper een uur stooftijd vragen. Vis en ook groenten hebben een stooftijd van nog geen halfuur.

Tijdens het stoven lost het bind-weefsel in vlees op en wordt het vlees mals. Een zuurtje als wijn,bier en tomatensaus, maar ookeen kneepje citroen of een scheutje azijn helpen dit proces. Ook bij een visstoof is een zuurtje fijn. Dan zorgt het echter juist voor de garing van de viseiwitten.

Stoven vind ik ook ontzettend fijn wanneer gasten komen. Een stoof kun je immers helemaal voorbereiden om alleen nog even het vuur onder de pan aan te draaien zodra de gasten aan tafel zitten. Nul stress, honderd procent gezelligheid.

Deze satéstoof is bij jong en oud favoriet: dikke stukken sukade in pindasaus met sambal. Met extra sambal aan het einde maak je ’m zo pittig als je zelf lekker vindt.

Pittige satéstoof

Bereidingsduur: 15 minuten + 2 uur stoven

Voor 4 personen

Ingrediënten

800 gram rundersukadelappen

3 eetlepels zonnebloemolie

1 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, fijngehakt

1 eetlepel sambal badjak

75 ml ketjap manis

2 flinke eetlepels pindakaas

1 blik kokosmelk (400 ml)

Bereiden

1. Snijd het vlees in grove stukken en dep goed droog met keukenpapier. Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de olie in een stoofpan. Braad de sukade rondom bruin aan. Schep het vlees uit de pan.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina

2. Fruit de ui en de knoflook in het bakvet. Doe het vlees terug in de pan. Schep de sambal erdoor en bak 1 minuut mee. Voeg de ketjap en pindakaas toe. Schenk de kokosmelk langs de rand in de pan en breng tegen de kook.

3. Draai het vuur laag en stoof het vlees afgedekt in 2 uur gaar. Breng de satéstoof aan het einde van de stooftijd lekker pittig op smaak met extra sambal. Serveer met witte rijst, zoetzure komkommersalade en gebakken uitjes.

Janneke Philipp is foodstyliste en kookboekenauteur.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen