KNVB-bekerwedstrijden met amateurs naar december, eredivisie voor vrouwen stilgelegd

Print
KNVB-bekerwedstrijden met amateurs naar december, eredivisie voor vrouwen stilgelegd

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

/ Heerlen / Hoensbroek -

De eredivisie voor vrouwen ligt de komende vier weken ook stil. De competitie voor voetbalsters valt niet onder de uitzondering die de overheid maakt voor het betaalde voetbal.

Bij de mannen wordt in de eredivisie en de eerste divisie wel doorgevoetbald. Het kabinet besloot dinsdag om alle sportcompetities voor in ieder geval vier weken stil te leggen. Het is een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alleen voor het betaald voetbal wordt een uitzondering gemaakt.

Lees ook: Alle nieuwe coronamaatregelen op een rij

Het toernooi om de KNVB-beker kan ook doorgaan, zo leerde de voetbalbond bij navraag bij het ministerie van VWS. Aan het bekertoernooi doen ook amateurclubs mee en zij mogen de komende weken niet in groepsverband trainen. De wedstrijden waarbij amateurteams zijn betrokken, worden daarom uitgesteld naar 1 en 2 december. Daaronder het duel van Groene Ster, het enige Limburgse amateurteam dat nog in het bekertoernooi zit. De Heerlense club moet op bezoek bij UNA. De bekerduels tussen clubs uit het betaalde voetbal zijn eind oktober.

‘Teleurstellend’

De KNVB ging er in eerste instantie van uit dat de vrouwen eredivisie ook kon doorgaan. De overheid geeft de belangrijkste competitie voor Nederlandse voetbalsters echter een andere status.

„De noodzaak voor strengere maatregelen in de gehele samenleving is helder”, aldus Jan Dirk van der Zee, directeur amateur- en vrouwenvoetbal bij de KNVB. „We zijn ook tevreden dat na alle strenge voorzorgsmaatregelen die het betaald voetbal heeft getroffen de continuïteit van de eredivisie en eerste divisie geen gevaar loopt. Dat de vrouwen eredivisie niet met dit besluit is meegenomen, vinden we echter wel teleurstellend.”

Internationals

Van der Zee wijst erop dat elf internationals die voor Oranje zijn opgeroepen in eigen land spelen. De nationale vrouwenploeg mag wel in groepsverband trainen en wedstrijden spelen. „Daarom blijven wij vechten voor de positie van het top-vrouwenvoetbal en blijven hierover in gesprek met het ministerie.”

De internationale wedstrijden van de Nederlandse clubs in de Champions League en Europa League gaan gewoon door, net als de interlands van Oranje, Jong Oranje en de ‘Leeuwinnen’.

Ook andere sportbonden konden een dag na het bekendmaken van de nieuwe coronamaatregelen de meeste vraagtekens weghalen. Waar minister-president Rutte in zijn toespraak van dinsdagavond aangaf dat dubbelen bij tennis verboden is, maakte de KNLTB woensdag bekend dat dit toch mag. In afstemming met NOC*NSF en het ministerie van SZW is de tennisbond tot dit besluit gekomen. „Dubbelen mag, maar geen high fives en niet samen op een bankje gaan zitten”, stelt een woordvoerder.

KNVB wil elf opgeroepen voetbalsters in Zeist laten trainen

De KNVB overweegt om de voetbalsters die in Nederland spelen en zijn opgeroepen voor Oranje op korte termijn met elkaar te laten gaan trainen in Zeist. De eredivisie voor vrouwen is namelijk stilgelegd en de speelsters mogen bij hun clubs alleen maar in groepjes van vier trainen. De nationale ploeg speelt eind deze maand twee EK-kwalificatiewedstrijden, tegen Estland (23 oktober in Groningen) en Kosovo (27 oktober in Pristina).

Die interlands kunnen wel doorgaan. De KNVB heeft van het ministerie van VWS de toezegging gekregen dat de nationale ploeg, in tegenstelling tot de clubs, wel gezamenlijk kan trainen en spelen. Van de 24 internationals die bondscoach Sarina Wiegman heeft geselecteerd, spelen er elf in de Vrouwen Eredivisie. „Bij hun clubs mogen ze voorlopig niet normaal trainen”, zegt een woordvoerder van de KNVB. „Het is een optie om ze als groep in Zeist te laten trainen. Dat bespreken we nu.”

De regering besloot dinsdag om alle sportcompetities stil te leggen. Alleen voor het betaalde voetbal (eredivisie en Keuken Kampioen Divisie) wordt een uitzondering gemaakt. De hoogste competitie voor vrouwen valt daar volgens het ministerie van VWS niet onder, tot ongeloof van international Merel van Dongen.

„WTF @MinVWS, hoe leg je uit dat manneneredivisie doorgaat en vrouweneredivisie niet? Laat meiden en de rest van de wereld zien dat vrouwen ook volwaardig profvoetballers zijn en kom terug op deze beslissing. Je kunt Europees kampioen en vicewereldkampioen niet af doen als amateurs”, schreef Van Dongen, die in Spanje voetbalt bij Atlético Madrid, op Twitter.

In de statuten van de KNVB hoort vrouwenvoetbal bij de sectie amateurvoetbal, maar dat is volgens de bond alleen iets formeels.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →