Nieuwe omroep ON! zendt ‘Zwarte Pietenjournaal’ uit: ‘We accepteren hoofddoekjes maar Zwarte Piet niet?’

Arnold Karskens. © Hollandse Hoogte / ANP

De nieuwe omroep Ongehoord Nederland! (ON!) komt volgende maand, geheel tegen de maatschappelijke trend in, met een Zwarte Pietenjournaal. Oprichter Arnold Karskens zegt met de uitzendingen niet doelbewust te willen provoceren. „Maar ik vind dat je als samenleving niet zomaar moet accepteren dat je eigen cultuur, waartoe Zwarte Piet behoort, wordt weggezet.”

Gudo Tienhooven

Karskens hekelt het feit dat Zwarte Piet steeds meer in de ban wordt gedaan. Niet alleen door de publieke omroep (en dus ook in het traditionele Sinterklaasjournaal), maar ook door de bioscoopketen Pathé die films met de klassieke pieten niet langer zal vertonen. Hij wijst op een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau, eind vorig jaar, waaruit blijkt dat nog altijd meer dan de helft van de bevolking wil vasthouden aan Zwarte Piet.

„Ons publieke bestel heeft toch als taak iederéén te vertegenwoordigen? En toch wordt hij door de NPO verbannen. Dan ben je toch een politieke in plaats van een publieke omroep? Wij leven in een multiculturele samenleving. Dat betekent dat je hoofddoekjes en agressieve rapmuziek moet accepteren, maar een onschuldige kindervriend als Zwarte Piet niet op tv mag verschijnen?”

Patriottisch

De zelfverklaard ‘meest patriottische omroep van Nederland’, die inzet op tv- en radioprogramma’s over onder meer de bezorgdheid vanwege immigratie en kritische geluiden naar de Europese Unie laat horen, is bezig met het opnemen van een journaaltrailer waarin presentator en zanger Harold Verwoert optreedt als hoofdpiet. In het uiteindelijke journaal zal onder meer een vaste presentator à la Dieuwertje Blok door omroep ON! zelf opgenomen filmpjes met zwarte pieten in een dramatische verhaallijn, aan elkaar praten.

Oud-journalist Karskens: „Ik ben lang oorlogsverslaggever geweest en weet dat cultuuronderdrukking een eerste stap naar genocide kan zijn. Vasthouden aan je eigen cultuur is dus enorm belangrijk. Je moet een streep trekken, tot hier en niet verder. Nu is het Zwarte Piet, straks is het Kerstmis of Pasen en je weet niet waar het eindigt.”

Het Zwarte Pietenjournaal is voorlopig alleen te zien op de website van ON!. De omroep kan pas op een van de drie NPO-kanalen uitzenden wanneer ze officieel toetreden tot het bestel. Daarvoor moeten eind dit jaar minstens 50.000 leden zijn geworven. Volgens Karskens telt de omroep, die kan rekenen op steun van de PVV en Forum Voor Democratie, er momenteel zo’n 37.000.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal