Brandgevaar: twaalf BMW-modellen en een Mini moeten terug naar de dealer, laden afgeraden

Print
Brandgevaar: twaalf BMW-modellen en een Mini moeten terug naar de dealer, laden afgeraden

Een plug-in hybride van BMW aan de lader. Afbeelding: BMW

Twaalf modellen van de Duitse autofabrikant BMW moeten terug naar de dealer wegens brandgevaar. Het gaat om plug-in hybrides die vanwege een mogelijke kortsluiting van de accucellen in brand kunnen vliegen. Opladen per kabel wordt afgeraden.

De getroffen modellen zijn gebouwd tussen 20 januari en 18 september 2020. Wereldwijd betreft het 26.700 auto’s. In Nederland moeten 460 plug-in hybrides naar de garage. Het gaat om uitvoeringen van de Mini Countryman, de BMW X1, X2, X3, X5, 3 Serie, 5 Serie, 6 Serie Gran Turismo, 7 Serie, 2 Serie Active Tourer, 3 Serie Touring, i8 Coupé en de i8 Roadster.

Volgens BMW kunnen de accucellen in brand vliegen door ‘onzuiverheden in het productieproces’. In de praktijk zou het gaan om mogelijke lasspetters die niet verwijderd zijn van de batterij-unit. De autofabrikant raadt het bestuurders af om de accu voor meer dan 30 procent op te laden en ook het laden per kabel wordt afgeraden, zo meldt het Duitse opinieblad Focus.

BMW beweert dat de auto’s in de hybride-modus gereden kunnen worden tot de auto naar de garage moet voor onderhoud. BMW Nederland zegt dat aan een oplossing wordt gewerkt, maar dit kan in Nederland nog duren tot het eind van dit jaar. De Duitse autofabrikant heeft wereldwijd een afleverstop doorgevoerd voor de hybride uitvoeringen van eerdergenoemde modellen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →