Rutte door het stof: ‘Niet alles is goed gegaan in de afgelopen maanden’

Print
Rutte door het stof: ‘Niet alles is goed gegaan in de afgelopen maanden’

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Premier Rutte heeft tijdens het coronadebat opgesomd wat hij allemaal verkeerd heeft gedaan bij de bestrijding van het coronavirus. Daarmee reageert hij op harde kritiek vanuit de Tweede Kamer. ,,Ik heb te veel de nadruk gelegd op de eigen verantwoordelijkheid’’, geeft hij nu toe.

In het coronadebat – dat even na 15.00 uur begon – trekt Rutte het boetekleed aan. Hij geeft toe dat het kabinet eind september te weinig maatregelen nam om de oplopende besmettingscijfers te beteugelen. ,,Dat moest steviger’’, zegt de premier nu. Ook erkent hij dat hij niet streng genoeg is geweest. ,,Ik denk dat ik in mijn communicatie te veel nadruk heb gelegd op de eigen verantwoordelijkheid.’’

Rutte vindt dat de ‘communicatie effectiever had gemoeten’ en dat de afstemming over maatregelen ‘niet vlekkeloos’ verliep. ,,Er is discussie binnen het OMT en het kabinet, maar je wilt niet dat die discussie te zichtbaar wordt. Omdat het onzekerheid creëert: wat is het nou?’’ Volgens de premier ‘is niet alles goed gegaan in de afgelopen maanden’.

‘Gebrekkig leiderschap’

Rutte reageert op fikse kritiek vanuit de Tweede Kamer. PvdA-leider Lodewijk Asscher pleit voor een ‘nieuwe strategie’. ,,Dit kan zo niet verder. Dit is doormodderen. Met het huidige pakket is mijn grote vrees dat we in een eindeloze lockdown zitten, die tot na januari duurt.’’ PvdA, SP en GroenLinks willen dat het kabinet met ‘een nieuw plan’ komt. Asscher: ,,Laat los die strategie van het sturen op de zorgcapaciteit, want je bent iedere keer te laat. Kies voor indammen, ga naar nul besmettingen.’’

De PvdA-fractievoorzitter noemt het leiderschap van premier Rutte ‘weifelend en nonchalant’. Asscher: ,,Ik verwijt het kabinet gebrekkig leiderschap, ik verwijt het kabinet laat en licht ingrijpen waardoor de schade nu groter is.’’ GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft er ‘geen vertrouwen in dat het goed komt’. Hij vraagt het kabinet om een extra minister aan te stellen. ,,Aanpassingen doen in het team is een teken van leiderschap’’, vindt Klaver.

Gedeeltelijke lockdown

Premier Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigden dinsdagavond tijdens de persconferentie strengere maatregelen aan. De ‘gedeeltelijke lockdown’ is woensdagavond om 22.00 uur ingegaan. De horeca moet vier weken dicht en de amateursport is opnieuw aan banden gelegd. En gaat het de komende weken niet beter, dan volgt een volledige lockdown, waarschuwde De Jonge vast.

Lees ook: Rutte erkent dat het niet gelukt is: ‘Een volledige lockdown dreigt’

Volgens de oppositie zijn we in die positie beland door laks optreden van het kabinet, de afgelopen maanden. PVV-leider Geert Wilders vindt dat Nederland de prijst betaalt voor ‘het falen’ van Rutte en De Jonge. ,,Ze hebben er een ongelooflijke bende van gemaakt’’, vindt hij. ,,Ze negeren aerogene besmettingen. Ziekenhuizen zijn kapot bezuinigd maar er gaan wel miljarden naar Zuid-Europa.’’

Niet-westerse allochtonen

In het debat klaagt Wilders over het relatief hoge aantal niet-westerse allochtonen dat op dit moment op de intensive care ligt in de grote steden. ,,Zij hebben in grote mate lak aan de regels’’, zegt Wilders. ,,Daar moeten we het hier toch over kunnen hebben? Daar moet toch geen taboe op liggen, alleen omdat het niet-westerse allochtonen zijn?’’

Andere partijen reageren boos op de uitlatingen van Wilders. ‘Gevaarlijke retoriek’, vindt Denk-voorman Farid Azarkan. ,,Hoe haalt hij het in zijn hoofd?’’, reageert SP-leider Marijnissen. Ze benadrukt dat veel niet-westerse allochtonen die in de zorg en horeca werken ziek zijn geworden en ‘vervolgens op de ic voor hun leven moeten vechten’.

Restaurants

Dat het kabinet het advies van het Outbreak Management Team (OMT) rond de sluiting van de horeca naast zich neer heeft gelegd, valt niet goed. Het team van deskundigen adviseerde namelijk dat onderzocht moest worden of restaurants die niet ook een café zijn open konden blijven. Toch gaat ook dit deel van de horeca voorlopig dicht. De oppositie wil een duidelijke onderbouwing voor die keuze van het kabinet.

Rutte zegt toe dat hij gaat onderzoeken of het huidige steunpakket voor bedrijven wordt uitgebreid. Uiterlijk 26 oktober komt het kabinet daarover met meer informatie. ,,Mocht uit die analyse blijken dat aanpassing of gerichte steun nodig is, zullen we daar heel serieus naar kijken’’, belooft de premier.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →