Kabinet gaat reizen naar ‘oranje gebieden’ actief ontmoedigen

Print
Kabinet gaat reizen naar ‘oranje gebieden’ actief ontmoedigen

Afbeelding: ANP

Het kabinet gaat extra maatregelen nemen om mensen te ontmoedigen naar gebieden te reizen waar een oranje reisadvies geldt. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer.

Zo komt er op de website ‘nederlandwereldwijd.nl’, waar men reisadviezen kan vinden, de boodschap ‘boek geen vakantiereizen naar gebieden met een oranje reisadvies’. De site is van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook wordt er advertentieruimte ingekocht op reisvergelijkingssites, waar een verwijzing komt naar de reisadviezen.

Lees ook: In België gaat het nog slechter: ‘Beleid staat gelijk aan aanmodderen’

Voor automobilisten gaat de minister onder meer social media en navigatieapps inzetten om hen op de maatregelen te wijzen. Daarin worden ook de mogelijke consequenties vermeld als iemand toch gaat, zoals een quarantaine.

Niet voor niets

Op het spoor wordt geen promotie meer gemaakt voor internationale treinreizen naar bijvoorbeeld Londen of Wenen, heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven afgesproken met NS International. Verder gaan ,,diverse leden van het kabinet” in gesprek met verschillende partijen uit de reis- en vervoersbranche om afspraken te maken over het achterwege laten van promoties voor reizen naar gebieden met een oranje reisadvies. Ook wordt aan verzekeraars gevraagd om informatie hierover onder de aandacht te brengen bij klanten.

Premier Mark Rutte zei dinsdag tijdens de persconferentie dat reisadviezen er niet voor niets zijn. ,,Ga nooit naar oranje of rode gebieden voor buitenlandse vakanties.”

Eerder vorige maand was er veel discussie in de Tweede Kamer over onder meer Ryanair, dat voor dumpprijzen tickets aanbood naar gebieden waar code oranje geldt. De minister noemde dat ‘een gotspe’ maar zei ook dat de mogelijkheden om Ryanair terug te fluiten beperkt zijn. Een groot deel van de Kamer riep de minister op meer te doen tegen het reizen naar oranje gebieden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →