Rusland stapt uit onderzoek met Nederland en Australië over neerhalen MH17

Print
Rusland stapt uit onderzoek met Nederland en Australië over neerhalen MH17

Nabestaanden van slachtoffers van de crash met vlucht MH17 houden een stil protest voor de ambassade van Rusland. Afbeelding: ANP

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten uit de gesprekken met Nederland en Australië te stappen over het onderzoek naar het neerhalen van MH17. Dat melden Russische media. Nabestaanden laten weten de keuze van Rusland te ervaren ‘als een mes in de rug’.

Volgens Rusland is het onderzoek ‘niet gericht op het achterhalen van de waarheid’. Russische diplomaten beschuldigen Nederland en Australië ervan dat zij enkel Rusland de schuld geven, en dat de uitkomst van het onderzoek bij voorbaat al vaststaat. Volgens het ministerie willen Nederland en Australië alleen maar dat ‘Rusland schuldig wordt verklaard en compensatie moet betalen aan de nabestaanden van de ramp’.

Lees ook: Spreekrecht voor nabestaanden MH17: ‘Het verdriet zit nog aan de oppervlakte’

Het afbreken van de gesprekken lijkt geen grote gevolgen te hebben voor het onderzoek zelf. De verhoudingen tussen Rusland en de andere landen die bij het onderzoek betrokken zijn, zijn al jarenlang moeilijk. Nederland betreurt het eenzijdige besluit van Rusland ‘ten zeerste’, laat minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) weten. Nabestaanden laten weten keuze ‘een mes in de rug te vinden’.

,,Dit eenzijdige besluit is zeer consistent”, zegt bestuurslid Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17. ,,Rusland weigert alle vorm van medewerking aan de oplossing van de MH17-problematiek. Die tegenwerking houdt nooit op. We merken dat bij het strafproces, bij de procedure bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Rusland blijft tegenwerken en dat is om moedeloos en boos van te worden. Dit verbaast dus niet, maar stelt wel teleur.” Hij noemt het verwerpelijk dat Rusland zo blijft tegenhouden dat de waarheid boven tafel komt. ,,Een klap in het gezicht, zo niet een mes in de rug van nabestaanden.”

De stichting hoopt dat Nederland deze stap niet zonder gevolgen laat. ,,Als diplomatieke gesprekken niet helpen dan moeten ze de zaak voorleggen aan een hoger gerechtshof. Het kan niet zo zijn dat een dikke vinger wordt opgestoken naar Nederland en de nabestaanden en dat dat zonder gevolgen blijft.”

BUK-raket

Het internationale onderzoeksteam heeft vastgesteld dat MH17 is neergehaald door een BUK-raket die afkomstig was van een Russische legerbrigade en werd afgeschoten vanuit een gebied dat op dat moment onder controle stond van pro-Russische separatisten. Het Nederlandse Openbaar Ministerie vervolgt in de lopende strafzaak drie Russen en een Oekraïner als verdachten van betrokkenheid bij het vervoer van de raket. Die verdachten zijn niet bij de strafzaak aanwezig, Rusland levert hen niet uit.

Rusland heeft al meerdere keren andere, wisselende scenario’s gegeven voor de ramp. Zo zou het volgens de Russen mogelijk om een Oekraïnse BUK-raket zijn gegaan. De advocaten van de Russische verdachten Poelatov willen meer onderzoek naar het scenario dat er behalve MH17 ook nog een Oekraïns gevechtsvliegtuig in de lucht zou zijn geweest.

Europees Hof

Het verbreken van het overleg nu door Rusland lijkt een reactie op een zaak die Nederland eerder dit jaar aanspande tegen Rusland bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) gedaagd om hun rol in het neerhalen van MH17. Een groep nabestaanden diende al eerder een klacht tegen Rusland in bij datzelfde hof.

De stap die Nederland zet geldt als een zogenoemde ‘statenklacht’, het houdt in dat alle informatie die het kabinet heeft over het neerhalen van MH17 ook gebruikt kan worden als ondersteuning van de klacht van de nabestaanden. De procedure die de nabestaanden hebben aangespannen kan uiteindelijk leiden tot het betalen van een schadevergoeding.