Commentaar: Gedeeltelijke lockdown waarschijnlijk minder schadelijk voor de economie dan voortmodderen

Commentaar: Gedeeltelijke lockdown waarschijnlijk minder schadelijk voor de economie dan voortmodderen

De horeca moet voorlopig dichtblijven, naar aanleiding van nieuwe coronamaatregelen van het kabinet. Afbeelding: ANP

De Limburgse economie wordt snoeihard geraakt door de coronacrisis, daarover bestaat geen twijfel. Maar die mokerslag vertaalt zich merkwaardig genoeg nog niet in exploderende werkloosheidscijfers.

De geregistreerde werkloosheid in de provincie liep in september zelfs per saldo met duizend personen terug tot 19.300. Dat doet vermoeden dat onze economie in die periode, waarin er van een tweede golf nog geen sprake was, weer een beetje opkrabbelde. Daar past meteen de waarschuwing bij dat de cijfers lang niet het complete verhaal vertellen. Want vooral veel jongeren die wel werkloos zijn, komen in de statistieken van het UWV niet voor, omdat ze geen of maar heel kort recht hebben op een uitkering.

De cijfers op jaarbasis bieden wat meer houvast. Die laten wel een stijging van 20 procent zien, dus de coronacrisis hakt er op de Limburgse arbeidsmarkt toch zeer hard in. Vooral in de sectoren kunst, sport en recreatie is de kaalslag groot, maar die sijpelt amper door in de cijfers. Liefst de helft van de werkenden op de bühne of in het veld is zzp’er en kan geen beroep doen op de WW.

Misschien moet het ergste nog wel komen nu we aan het begin van een tweede ‘gedeeltelijke’ lockdown staan. Een dubbele dip is zelfs aannemelijk, want het voorzichtige herstel dat in het derde kwartaal inzette, zal het laatste kwartaal van dit jaar zeker in de knop gebroken worden. Toch verwachten economen dat de harde ingreep van het kabinet minder schadelijk zal zijn dan een scenario waarin we waren blijven doormodderen.

Hoe slecht het platleggen van grote delen van de economie op de korte termijn ook is, snel daarna volgt ook het herstel, verzekeren steeds meer economen. Gewezen wordt op China dat begin dit jaar de virusuitbraak met harde en dwingende hand wist te bedwingen, met als gevolg dat de Chinese economie op dit moment weer groeit. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, zegt het spreekwoord niet voor niks.

Ons kabinet kiest noodgedwongen dezelfde aanpak, nu eerdere pogingen om het virus zonder paardenmiddelen in bedwang te houden, zijn gestrand op de onwil van het volk zich aan de regels te houden. Wie niet luisteren wil, moet maar voelen, luidt een ander gezegde.

Het commentaar vertolkt de mening van De Limburger over belangrijke nieuwsfeiten in Limburg en de wereld.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →