Burgemeesters en kabinet bespreken strenger handhaven lockdown

Print
Burgemeesters en kabinet bespreken strenger handhaven lockdown

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

De veiligheidsregio’s en het kabinet gaan maandag afspraken maken over het „steviger handhaven” van de gedeeltelijke lockdown, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

„Dan gaan we echt met zijn allen op dezelfde manier handhaven.” Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar waren er klachten over verschillen in handhaving in het land. In de ene gemeente kreeg je een boete voor een overtreding van de coronaregels, terwijl in een andere gemeente mensen er met een waarschuwing van af kwamen.

Lees ook: Hebben we een gezagsprobleem? Ook als het kabinet streng wordt, luisteren mensen niet

Grapperhaus heeft vrijdagmorgen met politie, Openbaar Ministerie en de voorzitter van de veiligheidsregio’s gesproken over de handhaving van de maatregelen die dinsdagavond door het kabinet zijn afgekondigd in de strijd tegen het coronavrius. De stappen zijn nodig omdat het aantal besmettingen snel stijgt.

Boete

Politie en Openbaar Ministerie ontwerpen eerst samen een arrangement voor de handhaving, aldus de bewindsman. De politie heeft volgens hem eerder al gezegd de prioriteit te leggen bij het handhaven van het alcoholverbod, de sluiting van de horeca en de groepsgrootte.

Lees hier alles over het coronavirus

Op een overtreding van de coronaregels staat een boete van 95 euro. Die was eerder nog 390 euro plus een strafblad. De Tweede Kamer wilde van de hoge boete af. De boetes voor bedrijven zijn aanzienlijk hoger.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →