Video: Emotionele Jos Brech heeft laatste woord: ‘Hoeveel pech kun je hebben dat je iemand vindt die dood is?’

Print

Het laatste woord van Jos Brech. Video: De Limburger

Brunssum / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen -

Jos Brech had vrijdagmiddag het laatste woord in de rechtbank in Maastricht in de Zaak-Nicky Verstappen.

,,Het was in 1998 een mooie dag”, begon Brech. ,,Maar hoeveel pech kun je hebben dat je iemand vindt die dood is? Toen me duidelijk werd dat ik een lichaam zag liggen heb ik gelukkig niet getwijfeld om in actie te komen. Ik ben er zo snel mogelijk naartoe gegaan en heb lichaamsfuncties gecontroleerd.”

Spijt

Toch heeft Brech wel spijt van het een en ander. ,,Ik heb alles veel te laat gemeld. Ik heb het pas afgelopen week uitgesproken hier. Toen ik naast het lichaam van Nicky zat, bekroop me angst. Angst bekeken te worden. Ik moest weg daar. Maar wat doe je dan verder? Ik heb niet gedaan en dat is spijtig. In 1985 (verwijzend naar eerdere zedendelicten red.) had ik wel de moed om me zelf te melden bij de politie.”

Angst

De woorden die de rechercheur in 1985 uitsprak, toen Brech zich zelf meldde bij de politie, zijn bij hem altijd blijven hangen. ,,Wat er ook gebeurt met een kind, we zullen jou vinden zei de rechercheur tegen me. Dat is me bijgebleven”, snikte Brech. „In 1998 had ik de moed niet meer. De angst won. Na jaren komt er een overtuiging dat die angst misschien wel gerechtvaardigd is. Wie gelooft er nou een ex-zedendelinquent?”, vroeg Brech zich hardop af. ,,Ik heb jaren rondgelopen met dat geheim. Vorige week legde ik mijn verklaring af. Heeft die verklaring de antwoorden kunnen geven op de vragen van de moeder? Had Nicky pijn? Heeft hij geroepen? Was hij bang? Ik heb die antwoorden niet!”, sprak Brech fel en vol emotie. Op het einde liet Brech weten dat er ook iets van hem afvalt. ,,Mijn verklaring heeft mij enkel opluchting gebracht. Ik ben mijn geheim kwijt. Het is aan de rechtbank om waardes te hechten aan uitspraken en verklaringen. U beslist hoe mijn leven er verder uit gaat zien. Ik hoop op een wijs besluit.”

Lees ook: Advocaat hint op necrofilie door Jos Brech op lichaam Nicky Verstappen

Eis

De 57-jarige Brech wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Er is een celstraf van vijftien jaar en tbs met dwangverpleging geëist. Roethof pleitte voor vrijspraak.

Lees ook: Roethof benoemt vele twijfels rond zaak-Nicky: er is geen strafbaar feit en dus ook geen zaak

Zomerkamp

De 11-jarige Nicky uit Heibloem verdween 10 augustus 1998 toen hij op zomerkamp was op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam een kleine 1,5 kilometer verderop gevonden in een kerstbomenperceeltje. Brech heeft - na lang te hebben gezwegen - toegegeven dat hij Nicky had gevonden op de heide, maar de jongen was volgens Brech toen al overleden. De man uit Simpelveld zou dat niet hebben durven melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft.

Lees ook: Justitie ziet maar één dader: Jos Brech. ‘Want het kan niet anders’

DNA

Lang leek de zaak onopgelost te blijven, tot Brech twee jaar geleden naar voren kwam uit een DNA-onderzoek. Zijn DNA was aangetroffen op de onderbroek en pyjamabroek van Nicky. Brech had niet meegewerkt aan het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek. Maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een 100 procents-DNA-match uit naar voren. Na een klopjacht werd hij aangehouden in Spanje.

De podcast is ook te beluisteren via Apple Podcast,Spotify en andere podcast-apps.