Almeida steviger in het roze, Ulissi sprint naar tweede ritzege

Print
Almeida steviger in het roze, Ulissi sprint naar tweede ritzege

Joao Almeida. Afbeelding: AFP

Diego Ulissi heeft vrijdag de dertiende etappe in de Giro d’Italia gewonnen. In de 192 kilometer lange rit van Cervia naar Monselice was hij in een sprint van een uitgedund peloton net iets sneller dan João Almeida en Patrick Konrad. Almeida kon zijn leidende positie in het klassement verstevigen.

Daags voor de belangrijke individuele tijdrit van 34,1 kilometer deed het peloton het rustig aan. Na weliswaar een snelle openingsfase reden er zeven ongevaarlijke renners weg, waarna de voorsprong lange tijd rond de twee minuten bleef schommelen. Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), Rodrigo Contreras (Astana), Simon Pellaud, Simone Ravanelli (beiden Androni), Lorenzo Rota (Vini Zabù) en Geoffrey Bouchard (AG2R) tekenden voor de vlucht van de dag.

Lees ook: Jumbo-Visma met Dumoulin en Roglic naar Vuelta

Op de eerste van tweede hindernissen brak de kopgroep uiteen en ontstonden er ook scheurtjes in het peloton. Op Il Roccolo, een steile klim van vierde categorie, moest Arnaud Démare er al snel af. Vlak voor de voet van de tweede klim Calaone werd hij door zijn ploeggenoten teruggebracht, maar na een flinke tempoversnelling van de klassementsmannen was het met de Fransman gedaan. Echt aangevallen werd er vooraan niet, maar het tempo lag wel dusdanig hoog dat ook topfavoriet Sagan moest passen.

Sprint van uitgedund peloton

In de vijftien resterende, vlakke kilometers moest Sagan een achterstand van vijftien seconden goed maken op het uitgedunde peloton. Deceuninck-Quick Step deed er alles aan om Sagan op achterstand te houden, want met de rappe Almeida maakten ze een goede kans op de ritwinst. De sterke Belgische ploeg slaagde in haar opzet en reed Sagan alsmaar op een grotere achterstand. Uiteindelijk probeerde Sagan nog om samen met Thomas De Gendt de oversteek te maken, maar dat was tegen beter weten in.

Het draaide in de groep van twintig op een sprint uit en daarin was Ulissi net iets sneller dan Almeida en Konrad. Almeida veroverde zes bonficatieseconden en begint daardoor zaterdag met een voorsprong van 40 seconden op Wilco Kelderman aan de tijdrit. Pello Bilbao bezet de derde plaats op 49 seconden achterstand.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →