Koning Willem-Alexander naar Griekenland voor vakantie: ‘Echt het verkeerde signaal’

Print
Koning Willem-Alexander naar Griekenland voor vakantie: ‘Echt het verkeerde signaal’

Koning Willem-Alexander is onderweg naar Griekenland om daar vakantie te vieren. Hij vloog aan het eind van de middag met het regeringstoestel naar zijn vakantieadres. Dat melden ingewijden aan deze redactie. De koning heeft een vakantiehuis in Griekenland. Of zijn gezin mee is gereisd, is niet bekend.

Het vasteland van Griekenland, waar het vakantiehuis staat, heeft weliswaar code geel. De Griekse eilanden hebben code oranje. ,,Ze houden zich aan alle coronamaatregelen en aan het reisadvies’’, aldus ingewijden. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt dat, maar wil er verder niks over kwijt.

De reis is zeer opmerkelijk, omdat het kabinetsadvies is om niet naar oranje gebieden te reizen. Deze week maakte het kabinet zelfs bekend extra maatregelen te nemen om mensen te ontmoedigen om te gaan.

Lees ook: Minister De Jonge: ‘Er is weinig reden tot optimisme’

Vicepremier Hugo de Jonge werd vrijdagmiddag na afloop van het kabinetsberaad al ondervraagd over de veronderstelde herfstvakantie. ,,Dat is mij niet bekend’’, antwoordde hij. De woordvoerder van de RVD die belast is met Koninklijk Huis stond naast hem en zei ook van niets te weten. .

Daarna werd de De Jonge gevraagd of het wel verstandig is dat de koning naar het buitenland gaat terwijl het kabinetsadvies juist is om in Nederland te blijven. De Jonge antwoordde dat het reisadvies voor elke Nederlander hetzelfde is. Ook voor de koning.

Draagvlak

Noud Bex, expert in crisiscommunicatie, vreest dat de actie van de Koning ten koste gaat van het draagvlak voor het naleven van de coronamaatregelen. ,,Deze actie valt in dezelfde categorie als het huwelijk van Ferd Grapperhaus. Mensen zullen denken: als de Koning het doet, waarom zou ik het dan ook niet doen? Echt hoogst ongelukkig dit, uitgerekend in deze fase van de crisis. De timing kon eigenlijk niet slechter.”

Volgens de crisiscommunicator zijn excuses nodig om het draagvlak in de samenleving weer terug te krijgen. Die moeten dan door premier Rutte worden gemaakt, zegt Bex. ,,Ik denk niet dat de Koning hier zelf wat van gaat zeggen. Hier moet snel en daadkrachtig tegen opgetreden worden. Het Koningshuis en het kabinet mogen in deze fase van de crisis niet de schijn opwekken dat zij laks met de coronaregels omgaan. Zeker nu het allemaal nog langer duurt in Nederland, met horeca die dicht gaan en mensen vrezen voor hun baan.”

Geel gebied

Van de weinige Europese landen die voor reizigers nog niet op oranje staan, is Griekenland er één van. Een verblijf op de eilanden wordt weliswaar afgeraden, maar de koninklijke vakantievilla staat in ‘geel’ en daarmee in voor vakantie toegestaan gebied.

Willem-Alexander en Máxima raakten eerder deze zomer in opspraak, omdat ze tijdens hun vakantie in Griekenland niet 1,5 meter afstand hielden van een restauranteigenaar met wie ze op de foto gingen. ,,In de spontaniteit van het moment hebben we daar niet goed op gelet’’, aldus het koningspaar in reactie op de ontstane ophef. ,,Dat hadden we natuurlijk wel moeten doen. Want ook op vakantie is naleven van coronaregels essentieel om het virus eronder te krijgen.’’

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →