Nederlandse stagiaire (17) van rots gegooid op Curaçao, 12 jaar geëist tegen vermeende ontvoerders

Print
Nederlandse stagiaire (17) van rots gegooid op Curaçao, 12 jaar geëist tegen vermeende ontvoerders

Foto van het gerechtsgebouw in Willemstad ook wel het Hof van Justitie. Afbeelding: Jose de Bruin

Het Openbaar Ministerie op Curaçao heeft twaalf jaar gevangenisstraf geëist tegen de man en de vrouw die op 25 augustus vorig jaar een Nederlandse stagiaire (17) van een rots zouden hebben gegooid. Daarvoor hadden ze het slachtoffer ontvoerd, beroofd, aangerand en vastgebonden, stelt justitie.

De Haaksbergse Sara* zit naast haar vader en heeft het bijzonder moeilijk. Schudt herhaaldelijk haar hoofd van ongeloof. Tranen lopen tijdens de hele zitting over haar wangen. Haar vader ondersteunt haar en kijkt vertwijfeld de zaal in.

Verschrikkelijke nacht

Sara overleefde die verschrikkelijke nacht in augustus vorig jaar als door een wonder. De politie wist camerabeelden veilig te stellen waarop te zien was hoe zij gedwongen werd te pinnen voor de 30-jarige Shelomi P. en de 34-jarige vrouwelijke buschauffeur Azanahil M.. De twee meldden zich vlak daarna zelf op het politiebureau. Beiden bekenden hun betrokkenheid bij de misdaden tot in detail.

Tijdens de eerste regiezitting in januari dit jaar maakte de Haaksbergse gebruik van haar spreekrecht. Ook nu is ze bij de zitting, samen haar vader. Maar op Curaçao mag een slachtoffer niet twee keer spreken.

Verdachten worden tijdens de zitting gescheiden gehoord. Beide verdachten hebben gedetailleerde verklaringen afgelegd die aansluiten bij de verklaring van het slachtoffer. Zij beloofden meer details te geven.

Schok

Groot is de schok als Shelomi en Azanahil hun eerdere verklaringen grotendeels intrekken. Hij was die avond dronken en onder invloed van drugs. Het slachtoffer wilde drugs bij hen kopen, maar had geen cash geld bij zich. Toen pinnen niet lukte, heeft Shelomi haar pas genomen en meer geld opgenomen dan afgesproken. „Verder was er niks gebeurd.”

Shelomi zegt tegen de rechter met zijn eerdere bekentenis te hebben gehoopt zijn vriendin vrij te kunnen pleiten. Op die manier zou zij naar huis kunnen gaan om de zorg voor hun kinderen op zich te kunnen nemen. Anahazil verklaart omgekeerd hetzelfde om haar vriend vrij te kunnen pleiten.

Details

Op de vraag van de rechter hoe zij zoveel details kennen van een voorval waar ze niet bij zouden zijn geweest, verklaren beide verdachten dat de politie die aan hen verteld heeft.

De officier van justitie zegt dat de verdachten bij een reconstructie de hele route nauwkeurig hebben gevolgd en de plaatsen hebben aangegeven, tot aan de rotsen, waar zij met het slachtoffer die bewuste avond zijn geweest.

Uitspraak: 6 november

* Sara is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →