Henk Krol weg bij Partij voor de Toekomst, medewerker bedreigd: ‘Ik weet je te vinden!’

Print
Henk Krol weg bij Partij voor de Toekomst, medewerker bedreigd: ‘Ik weet je te vinden!’

Henk Krol (links) en Henk Otten hebben ruzie, en dus stapt Krol uit de Partij voor de Toekomst. Afbeelding: ANP

Henk Krol stapt uit de Partij voor de Toekomst. Als reden voor zijn vertrek noemt hij het royement van penningmeester Pieter Bogaardt door bestuursleden Henk Otten en Jeroen de Vries, die allebei ook senator zijn. Ook zou een medewerker van Krol zijn bedreigd door De Vries.

Het besluit van Krol staat in een vanmorgen verspreid persbericht. Hij laat weten ‘uiterst teleurgesteld’ te zijn in de werkwijze van Otten en De Vries. De twee senatoren van GO, de partij die onlangs fuseerde met de Partij voor de Toekomst, hebben afgelopen donderdag - zonder Krol daarbij te raadplegen - bestuurslid Pieter Bogaardt uit de partij gezet. De directe aanleiding was dat Bogaardt met het AD zou hebben gepraat over interne zaken.

Nadat Krol van het royement vernam, verzocht hij Otten om de ontslagbrief in te trekken. Maar die heeft daar niet op gereageerd. ,,Er kan daarom maar één beslissing de juiste zijn, zeker nu een van mijn medewerkers ernstig door een van de senatoren is bedreigd”, zo laat Krol nu weten.

Smeerlap

De persoonlijk woordvoerder van Henk Krol heeft een appje van senator Jeroen de Vries ontvangen met de tekst: „Vuile vieze smeerlap. Met je gelek en gekonkel. Ik weet je te vinden!” Het AD heeft de app en de afzender op de telefoon van de zegsman gezien. Ook Krol bevestigt het bestaan van het appje.

Henk Krol weg bij Partij voor de Toekomst, medewerker bedreigd: ‘Ik weet je te vinden!’
Bericht op telefoon woordvoerder Henk Krol. De afzender zou senator Jeroen de Vries zijn. Foto: Woordvoerder Partij voor de Toekomst

De woordvoerder, Frank Engelman, laat weten dat er contact is geweest met de voorzitter van de Eerste Kamer om de kwestie te bespreken. Hij verwacht dat de nodige maatregelen worden getroffen tegen De Vries. „Mocht dat niet het geval zijn, dan overweeg ik ook een aangifte. De Vries was altijd al zeer intimiderend.”

Krol is de situatie nu helemaal beu, na de dreigende taal: „Ik wil me verre houden van de interne machtsstrijd en het opportunisme, en richt me voor 100 procent op mijn inhoudelijke werk: mijn kiezers vertegenwoordigen in deze uitzonderlijk moeilijke tijd. Ik verlaat de PvdT.”

Geen baat bij aanpak

Bovendien deden diverse vrienden, bestuursleden en politici rondom Krol afgelopen dagen een beroep op hem: „Stop de samenwerking met Henk Otten”, zeiden ze volgens het persbericht. „De man is geen van zijn gedane beloftes nagekomen. Je kiezers hebben geen baat bij de aanpak van de twee voormalige medewerkers van Forum voor Democratie, Henk Otten en Jeroen de Vries.”

Volgens Krol, die de Partij voor de Toekomst oprichtte, wilde Otten op zijn bagagedrager de Tweede Kamer in. „Tegen meerdere personen had Otten inmiddels laten weten dat hij zichzelf op de tweede plaats van de kandidatenlijst wilde plaatsen om na de verkiezingen mij zo snel mogelijk aan de kant te zetten.”

Ook vertegenwoordigers van de Partij voor de Toekomst in het land laten in het persbericht weten ‘het helemaal gehad’ te hebben met Otten. Die zou ‘zeer halsstarrig blijven vasthouden aan zijn eigen profilering’ en ‘verzuimen om een behoorlijke partijorganisatie op poten te zetten’.

Krol gaat zich nu beraden op zijn toekomst, laat hij weten. Eerste Kamerlid De Vries is zondagochtend vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Otten zegt niet te willen stoppen met de Partij voor de Toekomst. „We gaan op zoek naar een jongere lijsttrekker, bij voorkeur een vrouw. Want je kunt Krol wel uit 50Plus halen, maar je haalt 50Plus niet uit Krol. Het ruziën zit die lui in het bloed. Ik denk overigens dat Krol overspannen is.” Over de beschuldigingen aan het adres van De Vries zegt Otten: „Ik weet niets van dat appje. Maar dat er volop gelekt en gekonkeld is, dat klopt wel.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →