Eindelijk: het échte verhaal over de zorg

Print

Met steun van Zorgnet Limburg maakt filmmaker Bart Hölscher uit Baarlo een driedelige documentaire over werken in de zorg. Met eerlijke portretten van mensen uit de praktijk die laten zien hoe mooi en veelzijdig de sector is. De serie gaat dit najaar in première.

Bart Hölscher wil graag het échte verhaal over de zorg vertellen. “Het beeld dat je via de media krijgt, is eenzijdig en gekleurd. Te vaak ligt het accent op wat er misgaat in de zorg. Maar als je zelf in die wereld stapt en ziet hoe je eigen vader of moeder verzorgd wordt, krijg je een compleet ander beeld. Dan voel je de liefde die zorgverleners in hun werk leggen. Wat mensen beweegt om voor een ander te zorgen en hoe het is om die zorg te ontvangen. Dat is prachtig.”

Het leven is nog steeds de moeite waard
Om dit eerlijke verhaal over de zorg te kunnen vertellen, maakt de Limburgse filmmaker voor Zorgnet Limburg drie dubbelportretten van cliënten en hun zorgverleners. In Sevenum ging hij in gesprek met Bart Jansen die de ziekte van devic, een zeldzame vorm van MS, heeft. Naast de hulp van zijn moeder en zus komt er drie keer per dag iemand van de thuiszorg om Bart te verzorgen, voeden en in bed te leggen. Hoewel de Sevenummer volledig afhankelijk is van zorg, staat de zorg nooit op de voorgrond, zegt hij. “Zo wil ik het ook, ik wil een zo normaal mogelijk leven leiden. Ook al ga ik niet meer beter worden en heb ik geen idee hoe mijn ziekte zich gaat ontwikkelen, het leven is nog steeds de moeite waard. Er valt genoeg te genieten. Als die boodschap uit de documentaire komt, ben ik een tevreden mens”, vertelt Bart.Geef werken in de zorg een kans!
Door te laten zien hoe mooi het is om zorg te bieden en ontvangen hoopt Zorgnet Limburg dat meer jongeren gaan kiezen voor een baan in deze veelzijdige sector. In Weert portretteerde Bart Hölscher cliënt Maria en maatschappelijk werker Willeke. “Voor ons was dit een uitgelezen kans om meer bekendheid en begrip te creëren voor de ziekte van Huntington, een erfelijke en progressieve hersenaandoening die mensen vaak al op jonge leeftijd treft en diep ingrijpt in het gezin”, vertelt Joyce Heffels, projectleider van de dienst Behandeling. “Het is heftig, maar tegelijkertijd ook ontroerend mooi om met deze cliënten te werken. Ook die positieve kant wilden we graag laten zien.

Mensen die misschien nog twijfelen over een carrière in de zorg zou ik willen meegeven: geef het gewoon een kans en ervaar wat het met je doet.”
Karin Schwarz, projectleider van het project Street-wise, raadt elke zorgorganisatie aan om haar verhaal in een persoonlijke documentaire te laten vastleggen. Het échte verhaal over de zorg, vanuit verschillende invalshoeken belicht. “In juli 2016 zijn we gestart met het project Street-wise. Ambulante zorg voor kwetsbare gezinnen en tienerouders met een lichtverstandelijke beperking. In deze documentaire laten we aan de hand van een dubbelportret van cliënt Sue en haar begeleider Wendy zien hoe dat in de praktijk gaat. Hoe mooi en veelzijdig de zorg is. In de hulpverlening voor deze doelgroep zit je geen uren aan de tafel met de cliënt te praten. Deze cliënten zijn doeners. De meest waardevolle gesprekken vinden plaats terwijl je samen met iets bezig bent.”Er is geen sector die zo breed is
Als het over zorg en welzijn gaat overheerst nog te vaak hetzelfde, stereotype beeld, zegt projectleider Karin. Het beeld van zorgmedewerkers die gebukt gaan onder een enorme werkdruk, onderbetaald worden en niks anders doen dan cliënten wassen. “Deze documentaire bood ons de kans om de andere kant te laten zien. Ja, werken in de zorg is soms behoorlijk pittig. Maar er is geen sector die zo breed is, waarin je zoveel verschillende doelgroepen kunt bedienen en waarin met kleine dingen zowel voor de cliënt als jezelf het verschil kunt maken. In de zorg maak je niet alleen meters, je moet ook van de centimeters kunnen genieten.”

Filmmaker Bart Hölscher is vastbesloten om nog meer portretten te maken. Van thuiszorg tot maatschappelijk werk en van de kinderopvang tot de kinderarts: alles aspecten van de zorg moeten aan bod komen. “Ik kijk er naar uit. Elke keer weer word ik geraakt en gaat er een wereld voor me open. Het is een zoektocht. Dat maakt dit werk zo mooi.”

Dit najaar gaan de documentaires in première en kun jij ze bekijken op Zorgnet Limburg. Ben jij nu al nieuwsgierig? Bekijk dan alvast de trailers!