Winnaars ontwerpwedstrijd voor centrum van Geleen willen inwoners en bewoners met eigen ideeën aan de slag laten gaan

Print
Winnaars ontwerpwedstrijd voor centrum van Geleen willen inwoners en bewoners met eigen ideeën aan de slag laten gaan

Planoloog Ward Frielink.

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Uit 47 inzendingen is Ward Frielink en zijn team één van de twee winnaars van een ontwerpwedstrijd, met als doel: het centrum van Geleen versterken.

Gefeliciteerd! Kun je wat meer vertellen over jullie team?

„We zijn met zijn negenen en bestaan uit planologen, geografen en stedenbouwers. Wij vormen samen adviesbureau DTNP in Nijmegen, dat nadenkt over hoe centrumgebieden in Nederland vormgegeven kunnen worden. Omdat we al vaker in Geleen hebben gewerkt, leek het ons een leuke uitdaging om mee te doen aan de wedstrijd. Het centrum loopt leeg en er ontstaan stille hoeken en lege gaten, wachtend op een nieuwe invulling die uitblijft. Daar willen we graag verandering in brengen.”

Wat hebben jullie hiervoor bedacht?

„Kraak de stad, breek de boel open! Daarmee bedoel ik niet dat er nu allerlei kraakpanden in Geleen moeten komen, maar we willen het centrum meer tot leven brengen door lege plekken op een andere manier te gebruiken. Stel er is een leeg stukje grasveld in een straat, dan kan hier bijvoorbeeld een volkstuintje van worden gemaakt.”

Wie kan er aan dit project meedoen?

„Iedereen. Bewoners en ondernemers mogen zelf met ideeën komen wat ze met de ongebruikte ruimtes willen doen en gelijk hiermee aan de slag. De gedachte hierachter is dat mensen niet meer hoeven te wachten op projectontwikkelaars of de gemeente, maar zelf de handen uit de mouwen steken om er samen iets leuks van te maken. Bovendien: hoe meer inwoners en ondernemers met hun eigen ideeën aan de gang kunnen gaan, hoe meer verbinding ze zullen ervaren met hun directe woonomgeving.”

Hoe gaat dit project nu verder?

„Omdat we nog maar een dag weten dat we hebben gewonnen, staat het nog aardig in de kinderschoenen. Ons team steekt binnenkort weer de hoofden bij elkaar om ons idee verder uit te werken.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →