Prinsessen Amalia en Alexia dinsdagavond pas terug uit Griekenland

Print
Prinsessen Amalia en Alexia dinsdagavond pas terug uit Griekenland

Alexia, Amalia en Ariane tijdens het persmoment. Afbeelding: RVD

Prinses Amalia (16) en prinses Alexia (15) zijn zaterdag niet mee teruggevlogen naar Nederland. De prinsessen moesten langer in het vakantieverblijf in Griekenland blijven omdat er niet genoeg vliegtickets waren voor het hele gezin, bevestigt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag aan AD. De oudste twee dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima vlogen dinsdagavond terug naar huis.

Het koningspaar arriveerde zaterdagavond op paleis Huis ten Bosch. Dochter prinses Ariane was wel mee teruggereisd.

Lees ook: Koning weer terug in Nederland na omstreden vakantietrip

Willem-Alexander besloot zijn geplande vakantie in zijn buitenverblijf in Griekenland af te breken nadat hij veel kritiek had gekregen. Politici, maar ook anderen, vonden het niet kunnen dat hij met zijn gezin in het buitenland vakantie ging vieren terwijl het kabinet Nederlanders oproept voorzichtig te zijn vanwege het coronavirus en zo veel mogelijk thuis te blijven.

Felle reacties

Omdat het reisadvies voor het Griekse vasteland niet op code oranje staat, mocht de reis naar Griekenland strikt formeel gemaakt worden. Tegelijkertijd roepen leden van Willem-Alexanders regering de Nederlandse bevolking met man en macht op zo veel mogelijk thuis te blijven in de strijd tegen het coronavirus en vooral niet naar het buitenland te reizen als dit niet strikt noodzakelijk is. Dat het hoofd van die regering wel voor een plezierreis naar Griekenland vloog, zorgde voor felle reacties in het hele land én in politiek Den Haag.

Lees ook: Reconstructie van een Griekse tragedie: een zeldzame koninklijke blamage

Premier Rutte, verantwoordelijk voor het handelen en uitspraken van leden van het Koninklijk Huis, zal de Tweede Kamer uitleg moeten geven over de reislust van het koningspaar. Hij was op de hoogte van de vakantieplannen van de koning en koningin.