Raad van State verwerpt bezwaren tegen centrumplan Nederweert

Print
Raad van State verwerpt bezwaren tegen centrumplan Nederweert

De beoogde nieuwbouw naast het gemeentehuis (linksboven) waarvoor ‘pand Wijen’ gaat wijken. Afbeelding: Eugelink Architecten

Ospel / Leveroy / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk -

De Raad van State heeft alle bezwaren zoals die zijn ingediend door de vastgoedeigenaren tegen het centrumplan verworpen. Dat maakt de weg vrij voor sloop en nieuwbouw.

Lees ook: ‘Goed voor de wachtende ondernemers dat we aan de slag kunnen’

De Vereniging van Vastgoedeigenaren Nederweert (VvVE) is eind juni vorig jaar in beroep gegaan tegen het raadsbesluit een maand eerder om de sloop van ‘pand Wijen’ toe te staan en een nieuw supermarktfiliaal met appartementen te laten verrijzen. De VvVE vreest dat het plan voor leegstand zorgt en dan met name in het winkelgebied rond de Lambertushof en de Kerkstraat. Bovendien zou de besluitvorming niet democratisch zijn verlopen, betoogde de VvVE voor de Raad van State (RvS). De gemeenteraad zou in mei vorig jaar niets meer te kiezen hebben gehad omdat het verwerpen van het plan aanzienlijke juridische en financiële gevolgen voor de gemeente zou hebben. Maar volgens de uitspraak dinsdag van het hoogste rechtsorgaan „zijn de besluiten zorgvuldig voorbereid en zijn de consequenties van keuzes vooraf zo goed mogelijk in beeld gebracht”. RvS: „ Dat in het politieke debat in de raad is gesproken over mogelijke financiële claims, is niet voldoende voor de conclusie dat het plan enkel is vastgesteld om claims te voorkomen.” Dat het plan voor leegstand zorgt, is volgens de RvS niet aangetoond.

Lees ook: Centrumplan van Nederweert is ‘on hold’ gezet

Raad van State verwerpt bezwaren tegen centrumplan Nederweert
In de nieuwbouwplannen voor de Burgemeester Hobusstraat in Nederweert zal ‘pand Wijen’ (links op de foto) wijken voor extra parkeerplaatsen en de bouw van een nieuwe supermarktlocatie voor Jan Linders met appartementen. Foto: De Limburger

Het centrumplan maakt de herontwikkeling van een deel van het centrumgebied van Nederweert mogelijk dat is gelegen naast het gemeentehuis. Onderdeel van de herontwikkeling is de verplaatsing en uitbreiding van supermarkt Jan Linders. Met het plan vervalt de supermarktfunctie van het oude pand van Jan Linders aan de Lambertushof waar nu de Pop Up Galerie Nederweert is gevestigd. Het plan maakt een nieuw gebouw aan de Burgemeester Hobusstraat mogelijk met daarin op de begane grond commerciële ruimten, waaronder een supermarkt, en op de verdiepingen 29 appartementen. Hiervoor zal het ‘pand Wijen’ worden gesloopt. Het pand, een voormalige sporthal met voorheen onder meer een meubelwinkel, staat sinds 2011 grotendeels leeg.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →