Van nul tot nu

Brouwerij Corten: familiebedrijf in Geverik

Print
Brouwerij Corten: familiebedrijf in Geverik

Brouwerij Corten omstreeks 1920, vlnr: Gil Moors, Frits Corten, Sef Corten en Jel Corten. Afbeelding: archief Heemkundevereniging Beek

Geverik -

Ieder dorp had vroeger zijn eigen brouwerij. In de regio Beek was in de 19e eeuw brouwerij Corten een begrip.

De familie Corten was een invloedrijke familie in de regio. Leden van de familie waren onder andere schout, lid van Gedeputeerde Staten van Limburg, wethouder, kamerheer van de paus, pastoor èn bierbrouwer. Wilhelmus Franciscus Fredericus Corten (* 06-06-1798 Beek, † 27-03-1876 Beek) was lid van Gedeputeerde Staten van Limburg en bierbrouwer. Hij trouwde 20 september 1824 met Maria Catharina Beckers. Uit dit huwelijk werden elf kinderen geboren. Het beroep van bierbrouwer werd steeds van vader op zoon doorgegeven.

De Roos

Brouwerij Corten, ook wel brouwerij ‘De Roos’ genoemd, was gevestigd in het huidige pand Geverikerstraat 80. Het boerenbedrijf en de brouwerij werden in het begin van de 20e eeuw beheerd door Jean Corten en zijn echtgenote Maria Beckers. De initialen van beiden treffen we aan op de gevel, die in 1911 werd gepleisterd. Na het overlijden van Jean in 1916 namen de kinderen Sef, Frits en Jel het werk over.

Klanten

De brouwers werkten ook in opdracht. Boeren leverden de grondstoffen aan en konden later het bier ophalen. In 1863 was de prijs van een ton bier 4,90 gulden. In het klantenregister van brouwerij Corten treffen we nagenoeg alle geestelijken uit de regio Beek aan, maar ook burgemeester Lemmens en professor Spronck uit Beek.

Particulieren konden voor de dagelijkse consumptie thuis in de brouwerij kannen of kruiken bier halen. Deze werden verrekend in hoeveelheid ’pinten’. In 1864 moest voor een pint 0,20 gulden worden betaald. Passanten kwamen vaak een biertje drinken in de brouwerij. Zo dronk baron De Rosen op 17 februari 1864 twee glazen bier en moest 0,06 gulden afrekenen.

Concurrentie

Wegens de concurrentie van grotere brouwerijen in de regio, sloot de brouwerij in 1929 de poorten. Dit was een verlies voor de liefhebbers van het licht en donker bier van brouwerij ‘De Roos’.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen