Vijf Horster agenten definitief ontslagen; vijf anderen ook bestraft

© iStock

Horst -

De politie Limburg houdt de straffen voor tien agenten in Horst overeind. Vijf politiemensen belanden definitief op straat, vijf anderen zijn lichter bestraft, eentje wordt nog beoordeeld.

Sjors van Beek en Rik van Hulst

Dat heeft de eenheidsleiding van politie donderdag bekendgemaakt. In juni werd de agenten na maandenlang onderzoek al ontslag of een andere straf aangezegd. Hun reactie daarop, de zogeheten zienswijze, heeft de politieleiding niet op andere gedachten gebracht, aldus waarnemend politiechef Inge Godthelp-Teunissen tegen De Limburger.

Lees ook: Politiechef over Horster politieaffaire: ‘Ik twijfel geen tel aan ons onderzoek’

Vergrijpen

De ontslagen agenten hebben zich, volgens de politie, in wisselende samenstelling schuldig gemaakt aan verschillende vergrijpen: onder meer het opmaken van meinedige processen verbaal, onrechtmatig binnentreden van woningen en het zelf opmaken van anonieme meldingen bij Meld Misdaad Anoniem. Ook hebben ze zich, aldus de politie, allemaal schuldig gemaakt aan pesterijen en ondermijning, onder meer in een besloten Whatsappgroep. „Je wordt niet zomaar ontslagen, we zijn niet over één nacht ijs gegaan”, aldus politiechef Godthelp. „Met een optelsom van dingen kom je aan zo’n zware straf.”

Naast de vijf ontslagen agenten zijn vijf politiemensen teruggezet in rang en/of salaris, hebben verlof moeten inleveren of zijn overgeplaatst. Eén van deze vijf agenten wordt verdacht van onrechtmatig gebruik van geweld, in meerdere gevallen. De betrokkenen kunnen nog formeel bezwaar aantekenen tegen de sancties; die procedure duurt een maand of drie.

Lees ook: Hoe de politiepuist van bureau Horst werd uitgeknepen: een reconstructie

Commissie

In de Whatsappgroep werden onsmakelijke foto’s gedeeld en ruwe taal gebezigd richting verdachten, collega’s en leidinggevenden. De landelijke Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefening (AGFA) buigt zich nog over de vraag of de agenten dat grondrecht van vrije meningsuiting hadden of dat het een terechte ontslaggrond is. Dat advies komt in december.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal