Kelderman knokt zich naar roze trui in spectaculaire Giro-rit over Stelvio

Print
Kelderman knokt zich naar roze trui in spectaculaire Giro-rit over Stelvio

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Wilco Kelderman heeft het roze veroverd in de Giro d’Italia. De Nederlander van Sunweb kwam op de Stelvio weliswaar in de problemen, maar knokte zich op de slotklim terug. Zijn ploeggenoot Jai Hindley won de etappe en nadert zijn kopman in het klassement tot slechts twaalf seconden.

De achttiende etappe draaide om maar één klim: de mythische Stelvio. Wilco Kelderman gaf vooraf al aan dat hij de koers hard wilde maken. Dat gebeurde ook, want in het eerste wedstrijduur met een vliegende klimstart lukte het niemand om weg te rijden uit het peloton. De ploeggenoten van Kelderman reden in een strak tempo naar boven.

Lees ook: Favoriet voor Giro-eindwinst woont al jaren pal over Limburgse grens: ‘Kelderman zeg je? Nog nooit van gehoord’

Met een voorsprong van drie minuten begon een kopgroep met bergkoning Ruben Guerreiro, drievoudig ritwinnaar Filippo Ganna en Stelvio-ervaringsdeskundige Thomas De Gendt (winnaar in 2012 op de klim) aan de 24,7 kilometer lange bergreus. De kans dat een vroege vluchter het dak van de Giro als eerste zou bereiken was echter minimaal. Helemaal nadat de mannen van Sunweb en Ineos-Grenadiers het tempo verhoogde. Al heel vroeg moest João Almeida een gaatje laten, maar slaagde hij er nog in om terug te keren. Bij de tweede tempoversnelling van de sterke Sam Oomen was het met de Portugese leider gedaan.

Dreun

De roze trui gloorde voor Kelderman, maar net op het moment dat de Giro zijn kant op leek te vallen, versnelde Ineos-Grenadiers. Rohan Dennis beschikte over wonderbenen en dunde het peloton dusdanig uit dat alleen Tao Geoghegan Hart, Jai Hindley en Kelderman konden volgen. Voor Kelderman ging het niet veel later te hard: hij moest lossen, terwijl zijn ploegmaat Hindley (derde in het klassement op bijna drie minuten) wel het tempo van de Ineos-mannen kon volgen. Op een achterstand van 49 seconden bereikte Kelderman de top van de Stelvio en verloor hij in de daaropvolgende afdaling amper terrein. Met een achterstand van bijna twee minuten begon hij aan de slotklim Torri di Fraele.

Op die klim kreeg Kelderman opnieuw een dreun te verwerken. Jakob Fuglsang en Pello Bilbao haalden hem in, waarna de Nederlander ogenschijnlijk niet eens moeite deed om aan te pikken. Hij herpakte zich en knokte zich alsnog een weg naar boven. De achterstand op Geoghegan Hart en Hindley liep niet verder op omdat Geoghegan Hart niet durfde te gokken op de eindwinst en Hindley niet overnam, aangezien zijn kopman in de achtervolging reed.

Vooraan draaide het op een sprint uit, waarin Hindley de snelste was. Hij pakte tien bonificatieseconden en dat was genoeg om over Geoghegan Hart te wippen in het klassement, maar niet genoeg om het roze te pakken. Kelderman finishte namelijk op 2.18 minuten en is de nieuwe leider. Het verschil met zijn ploegmaat Hindley in het klassement bedraagt slechts twaalf seconden. Geoghegan Hart volgt op vijftien tellen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →