Daniel Martin sprint sneller dan Roglic, Carapaz én Poels op slotklim

Print
Daniel Martin sprint sneller dan Roglic, Carapaz én Poels op slotklim

Daniel Martin wint nipt voor Primoz Roglic. Afbeelding: AFP

Blitterswijck -

Daniel Martin heeft de derde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Op de slotklim naar La Laguna Negra de Vinuesa was de Ier van Israel Start-Up Nation de snelste van een favorietengroep, voor rodetruidrager Primoz Roglic en Richard Carapaz. Wout Poels uit Blitterswijck eindigde knap als vierde. Roglic blijft in het bezig van de rode trui.

Niki Terpstra reed in het begin van de 166 kilometer lange etappe samen met vier andere renners weg uit het peloton. Het vijftal pakte een voorsprong van maximaal zo’n vier minuten, maar op 55 kilometer van de finish was hun avontuur alweer voorbij.

Vervolgens probeerden vier andere renners op weg naar de slotklim van 8,6 kilometer de klassementsrenners te verschalken. Zij kregen snel anderhalve minuut cadeau van het peloton, maar aan de voet van de slotklim werden ook zij gegrepen. Een sterk uitgedund peloton ging op weg naar La Laguna Negra de Vinuesa strijden om de dagzege.

Froome werkt, Martin wint

Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome deed kopwerk voor Carapaz, maar de verwachte aanval van de Girowinnaar van vorig jaar bleef uit. De Franse renners Kenny Elissonde en Clément Champoussin waagden nog een poging, maar zonder succes. Een favorietengroepje van zo’n tien renners ging in de laatste, steile honderden meters sprinten om de overwinning.

Danien Martin ging vroeg aan, maar wist het vol te houden tot de streep en mocht zo de derde etappe in de Vuelta aan zijn palmares toevoegen. Rodetruidrager Roglic eindigde als tweede, vlak voor Carapaz. Op vier tellen van de winnaar kwam Poels als vierde over de streep. ,,Ik wilde heel erg graag een etappe winnen voor deze ploeg”, vertelde een geëmotioneerde Martin na afloop. ,,Dat was niet gelukt in de Tour de France dit jaar. Deze overwinning betekent veel voor de ploeg, voor mij en voor mijn vrouw omdat het ook de eerste zege is sinds de geboorte van onze kinderen.”

In het algemeen klassement heeft Roglic nog een voorsprong van vijf seconden op Martin. Carapaz is derde in de strijd om de rode trui, op dertien seconden. Vrijdag wacht in de Ronde van Spanje een relatief vlakke etappe, over bijna 197 kilometer van Garray naar Ejea de los Caballeros.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →