Huizenprijzen flink omhoog: grootste stijging in anderhalf jaar

Print
Huizenprijzen flink omhoog: grootste stijging in anderhalf jaar

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Bestaande koopwoningen waren in september 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar.

Ook steeg het aantal transacties flink. Dat komt naar voren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Lees ook: Een hypotheek? Eerst de coronaverklaring invullen!

Er werden vorige maand 20.601 woningtransacties geregistreerd, 12,5 procent meer dan een jaar terug. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn 168.708 woningen gewisseld van eigenaar, ruim 6 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.

De gemiddelde verkoopprijs lag op 345.443 euro. Dat is meer dan 9000 euro hoger dan in augustus.

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is sprake van een stijgende trend. De gemiddelde woningprijs ligt nu volgens het statistiekbureau in doorsnee zo’n 52,5 procent hoger dan tijdens het dieptepunt ruim 7 jaar geleden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →