België verscherpt coronamaatregelen weer: ‘Onze avonden worden opnieuw donkerder’

Print
België verscherpt coronamaatregelen weer: ‘Onze avonden worden opnieuw donkerder’

Afbeelding: Hollandse Hoogte / EPA

De Belgische stadions gaan per direct een maand dicht voor publiek, amateursportwedstrijden worden afgelast, studenten moeten het vaker met afstandsonderwijs stellen, de regels voor concerten en theaters worden strenger en pretparken moeten sluiten.

De maatregelen zijn nodig omdat „de slechte cijfers zich doorzetten”, zegt premier Alexander De Croo. De Belgische ziekenhuizen stromen snel vol met coronapatiënten.

„Het worden moeilijke dagen, moeilijke weken en waarschijnlijk moeilijke maanden. Onze avonden worden opnieuw een stukje donkerder”, waarschuwde De Croo vrijdagochtend. De Croo deed dat na nieuw crisisoverleg met de belangrijkste verantwoordelijke ministers van de zes Belgische regeringen, dat eigenlijk vrijdagmiddag zou plaatsvinden maar werd vervroegd omdat de tijd dringt. Steeds meer virologen dringen zelfs aan op een nieuwe lockdown, maar daar wil de regering nog niet aan.

Lees hier alles over het coronavirus

De nieuwe maatregelen gelden voorlopig voor een maand. Vorige week sloot België, een van de Europese landen waar de tweede coronagolf het hardst toeslaat, al de horeca. Ook werd er voor de nachtelijke uren een avondklok van kracht en is nog maar één ‘knuffelcontact’ toegestaan.

‘Nationale crisis’

Profsportwedstrijden mogen wel doorgaan, maar er wordt geen publiek meer toegelaten, maakten de minister-presidenten van de gewesten bekend. Amateurwedstrijden worden afgelast, op die voor kinderen en jongeren na. Er mag nog maar één ouder per kind langs de lijn staan.

Lees ook: Luik kan corona niet meer aan en juicht hulp uit Nederland toe

In collegezalen mogen studenten nog maar één op de vijf plaatsen bezetten en worden mondkapjes verplicht. Al worden eerstejaars, die halve zalen mogen vullen, wat ontzien. De regels voor jeugdkampen in de komende herfstvakantie worden strenger. Bij concerten en andere culturele evenementen zijn niet meer dan tweehonderd toeschouwers toegestaan, ook in de grootste zalen niet.

„Dit is een moment van nationale crisis”, zei De Croo. Hij riep Belgen op zich beter aan de coronavoorschriften te houden en „als u zelf voldoende sterk staat andere mensen te steunen” door bijvoorbeeld eens iemand te bellen die het moeilijk heeft of te helpen met de boodschappen.

Nieuwe maatregelen op een rij

Sport

* Bij professionele sportwedstrijden in alle takken, zowel indoor als outdoor, wordt voortaan geen publiek meer toegelaten.

* Alle amateurwedstrijden voor volwassenen worden opgeschort.

* Jeugdcompetities (onder 18 jaar) en trainingen voor jeugd en amateursporters kunnen wel doorgaan. Bij jeugdwedstrijden mag nog één ouder of familielid per speler komen kijken. Bij indoorsporten moet de afstand van 1,5 meter gegarandeerd worden.

* Zwembaden blijven open.

Cultuur

* In theaters, bioscopen en concertzalen zijn nooit meer dan 200 toeschouwers toegelaten.

* Er moet steeds 1,5 meter afstand gehouden worden tussen de bubbels, en er geldt een mondkapjesplicht.

* De eerdere uitzonderingsmaatregelen voor grote zalen zoals het Sportpaleis of de Koningin Elisabethzaal worden zeker tot 19 november geschrapt.

* Het aanbieden van drank of voedsel is verboden.

Jeugd

* Alle overnachtingen voor jeugdbewegingen worden verboden tijdens schoolperiodes, met uitzondering voor de groepen onder de 12 jaar. Ook leeftijdsgroepen tussen 12 en 14 jaar mogen nog op kamp, als het gaat om een overnachting van minstens vier nachten.

* Voor alle leeftijdsgroepen boven de 12 jaar worden binnenactiviteiten verboden. Zij mogen alleen nog buitenactiviteiten organiseren, en moeten ook daar een mondkapje dragen. Ook voor kinderen onder de 12 jaar worden buitenactiviteiten ‘sterk aangeraden’.

Pretparken

* Alle pretparken moeten dicht.

* Dierentuinen mogen wel openblijven, met uitzondering van de binnenruimtes. Eten en drank mogen niet meer ter plekke genuttigd worden.

Evenementen

* Bij alle evenementen binnen waarvoor geen protocollen zijn afgesloten, zijn nog maximum 40 personen toegelaten.

Hoger onderwijs

* In hogescholen en universiteiten wordt de fysieke aanwezigheid in aula’s of lesruimtes beperkt tot maximum 20 procent. Het dragen van een mondkapje wordt verplicht.

* Er gelden uitzonderingen voor practica en eerstejaarsstudenten.