Ontevreden supermarktmedewerkers willen vijf procent meer salaris na de miljardenomzetten door corona

Print
Ontevreden supermarktmedewerkers willen vijf procent meer salaris na de miljardenomzetten door corona

Afbeelding: ANP

Supermarktmedewerkers luiden in een gezamenlijke brandbrief de noodklok over hun arbeidsvoorwaarden, meldt vakbond FNV. Dit doen ze naar aanleiding van de nieuwe cao-voorstellen van hun werkgevers. Medewerkers van onder meer Albert Heijn, Jumbo en Lidl willen iets van de ‘miljardenomzet’ die de winkels boekten tijdens de coronamaanden terugzien in hun salaris.

Volgens de medewerkers blijft een ‘fatsoenlijke loonsverhoging’ uit. Een ‘minimale’ verhoging zit er volgens de briefschrijvers alleen in voor 20- en 21-jarigen, maar de toeslag voor werken op zondag zou dan weer worden geschrapt. ‘Onacceptabel’, schrijven ze. De medewerkers vinden ook dat ze ‘nog steeds dagelijks risico lopen’ tijdens hun werk, omdat klanten geen afstand houden of agressief zijn.

De supermarktbranche onderhandelt momenteel met de vakbonden over de nieuwe cao. De vorige cao liep af in april. De supermarktmedewerkers willen een structurele loonsverhoging van vijf procent.

Sommige supermarkten besloten onlangs vanwege de goede omzetten hun personeel te belonen met een eenmalige winstuitkering over het bruto maandsalaris. Dat noemen de medewerkers in de brandbrief ‘een fooi’.