Henneponderzoek Limburg: Albanese en Syrische bendes verdienen miljoenen euro’s

Print
Henneponderzoek Limburg: Albanese en Syrische bendes verdienen miljoenen euro’s

Afbeelding: Getty Images/Bloomberg Creative

/ Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek / Oirsbeek / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen -

Groeperingen met een Albanese en Syrische achtergrond spelen een sleutelrol bij de georganiseerde hennepteelt in Limburg. Een van de bendes wordt aangestuurd vanuit Beek. Dat melden politie en justitie naar aanleiding van de internationale actie van donderdag.

Er zijn veertien personen aangehouden in Limburg, België en Spanje. Een in Oirsbeek opgepakte 30-jarige man wordt gezien als één van de twee hoofdverdachten. De arrestanten worden verdacht van betrokkenheid bij de georganiseerde hennepteelt en witwassen.

Afgeluisterd

Het onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie en de politie in Limburg startte eind 2019. Op 4 juni 2020 werd in Geleen een vrachtauto met 125 kilogram hennep onderschept. Daarbij werden drie mannen aangehouden, waarvan er nog twee in voorarrest zitten. Deze vangst kan volgens de politie worden gerelateerd aan dit onderzoek, net als tientallen eerder opgerolde hennepplantages vanaf november 2019.

Lees ook: Politie: autobedrijf in Beek spil in georganiseerde hennepteelt

In het onderzoek zijn maandenlang lijnen afgeluisterd en is vertrouwelijke informatie opgenomen in een autobedrijf in Beek. Daar zijn donderdag zeven auto’s in beslag genomen. Het vermoeden bestond dat dit autobedrijf een cruciale rol vervulde in de georganiseerde hennepteelt. Het gehackte Encrochat, een versleutelde chatdienst waarmee criminelen met elkaar communiceerden, heeft een grote rol gespeeld in dit onderzoek.

Lees verder onder de video

Politie: autobedrijf in Beek spil in georganiseerde hennepteelt. Video: Track’88

Albanese en Syrische achtergrond

De afgelopen maanden is gebleken dat het gaat om twee criminele samenwerkingsverbanden, waarin een duidelijke overlap tussen de twee geconstateerd is. Eén groepering heeft voornamelijk een Albanese achtergrond, de ander voornamelijk een Syrische achtergrond. Een van de twee wordt aangestuurd vanuit Beek. In totaal zijn er tientallen verdachten. Velen van hen zijn nog voortvluchtig, maar staan wel gesignaleerd. Zij hebben de Nederlandse, Albanese, Syrische of Irakese nationaliteit. Bij beide samenwerkingsverbanden is sprake van grootschalige geprofessionaliseerde hennepteelt op internationaal niveau. Hiermee worden miljoenen euro’s verdiend en witgewassen. De groeperingen zijn actief in Nederland, Duitsland, België en Spanje.

Lees ook: Tientallen speurders op de been: grote actie in Limburg tegen hennephandel

Opvallend is volgens de politie dat uit het onderzoek blijkt dat de betrokken criminelen op grote schaal panden huurden en energiecontracten afsloten onder valse namen en identiteiten. Zo werden er in het hele land, regelmatig onder pseudoniem van verschillende typetjes uit de tv-serie The Soprano’s, energiecontracten afgesloten. Vaak staan deze personen nergens in geschreven. Als er wel sprake is van een inschrijving, dan is dit meestal met een valse identiteit.

Nog niet afgerond

In totaal zijn donderdag veertien aanhoudingen verricht: twee in Sittard, een in Oirsbeek, één in Maastricht, één in het Belgisch Limburgse Lanaken en negen in Spanje. In Limburg en België zijn dertien auto’s (waaronder een oldtimer en twee Ferrari ’s), twee motoren, informatiedragers, dure sieraden, een vuurwapen, boksbeugel, ploertendoder en telefoons in beslag genomen. Daarnaast legde de politie beslag op een geldbedrag. In Spanje troffen de Spaanse autoriteiten in Barcelona en omgeving zo’n 13.000 hennepplanten aan, verdeeld over vijf locaties. In dit onderzoek is gebleken dat in Spanje op grote schaal hennep wordt geteeld en er transporten plaatsvinden naar Nederland.

Het onderzoek is nog niet afgerond. Politie en het Openbaar Ministerie sluiten dan ook niet uit dat er nog meer aanhoudingen en doorzoekingen zullen plaatsvinden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →