Europees Parlement: vegetarische producten mogen ‘vleesnamen’ blijven dragen

Print
Europees Parlement: vegetarische producten mogen ‘vleesnamen’ blijven dragen

Afbeelding: Joost Hoving

Veggieworsten en sojaburgers mogen van het Europees Parlement op het menu blijven staan. Het parlement stemde in Brussel tegen voorstellen om het gebruik van ‘vlezige’ benamingen voor plantaardige producten af te schaffen omdat ze te verwarrend voor de consument zouden zijn.

De landbouwcommissie van het parlement had eerder voorgesteld woorden als worst of burger uitsluitend te gebruiken voor producten waar echt vlees in zit. Veggiebuizen en sojaschijven zouden ze bijvoorbeeld moeten worden genoemd. Maar daar ging de meerderheid van het parlement niet in mee.

Goed nieuws voor Limburgse makers van vlees- en visvervangende producten. Zij hoeven hun producten niet om te dopen en hun campagnes niet aan te passen. SoFine in Landgraaf bijvoorbeeld hanteert al jaren benamingen als burger, schnitzel en fillets voor zijn plantaardige variaties, die in de supermarkten liggen. Evolution Meats in Horn heeft plantaardige hotdogs, Frankfurter, Bratwurst, kebab en shoarme in zijn assortiment.

Wel stemden de politici voor uitbreiding van het al bestaande verbod op bepaalde zuivelgerelateerde namen zoals sojamelk en vegakaas. Voortaan moeten ook beschrijvende termen als ‘yoghurtstijl’ en ‘kaasalternatief’ van tafel.

De Europese consumentenorganisatie BEUC is ingenomen met de uitslag over de ‘vlezige’ benamingen. „Het is geweldig nieuws dat het parlement zijn gezond verstand heeft gebruikt”, zegt een woordvoerster. „Consumenten raken op geen enkele manier in de war van namen als sojasteak of kikkererwtenworst, als op het etiket maar duidelijk vegetarisch of vegan staat.” Minder positief is BEUC over de verdere beperkingen van zuivelgerelateerde termen. „Die zijn onnodig.” De organisatie hoopt dat de landbouwministers, die nog moeten instemmen met de voorstellen, daar een streep door zetten.

Ook de Partij voor de Dieren is kritisch over het beoogde verbod op het gebruik van aanduidingen als ‘met melksmaak’ of ‘melk-imitatie’. Maar de partij is blij dat een vegaburgerverbod het niet heeft gehaald. Europarlementariër Anja Hazekamp: „Het is belangrijk ruim baan te geven aan milieu- en klimaatvriendelijke vleesalternatieven. Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en het verlies aan natuur en diersoorten te stoppen is een transitie naar een meer plantaardig voedingspatroon noodzakelijk.”

Collega Annie Schreijer-Pierik (CDA) hekelt „het misbruik van vleesnamen voor de marketing van vegaproducten. Vlees is vlees en zuivel is zuivel.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →