Cerny rondt fraaie solo af, Kelderman kent probleemloze eerste dag in roze

Print
Cerny rondt fraaie solo af, Kelderman kent probleemloze eerste dag in roze

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Jozef Cerny (CCC Team) heeft de negentiende etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De 27-jarige Tsjech soleerde op fraaie wijze vanuit een vroege vlucht naar de overwinning. Wilco Kelderman kwam in het peloton over de streep en kende een probleemloze eerste dag in de roze trui.

De rit zou eigenlijk ruim 250 kilometer lang zijn, maar na protest van de renners werd de koers stilgelegd en hervat in Abbiategrasso, op 124 kilometer van de finish.

Lees ook: Wilco Kelderman trots in de roze leiderstrui: ik zal nooit breken

Direct na de herstart reden drie renners weg in de relatief vlakke rit. Een groep van elf, met Etienne van Empel, wist de oversteek te maken, waardoor een vroege vlucht van veertien renners de ingekorte etappe kleurde. Bora-hansgrohe zag echter het gevaar van een grote kopgroep en ging in achtervolging in dienst van Peter Sagan. Het peloton kwam terug tot een halve minuut, maar Bora kreeg het gat niet dicht en besloot de achtervolging te staken nadat geen enkele ploeg wilde meehelpen.

Lees ook: Langste etappe in Giro na protest van renners stuk korter

De kopgroep met Van Empel kreeg vervolgens alle ruimte en ging strijden om de dagzege. Victor Campenaerts opende de finale met nog dertig kilometer te gaan en hij kreeg Simon Clarke, Sander Armée, Jacopo Mosca én Cerny mee. Die laatste achtte op 22 kilometer van de finish zijn moment gekomen en versnelde.

In de achtervolging kwam Iljo Keisse nog wel aansluiten bij Campenaerts en co, maar ondanks een goede samenwerking kwamen ze amper dichter bij de Tsjech van CCC Team. De 27-jarige Cerny hield zijn voorsprong van zo’n twintig seconden vast en won in Asti, voor Campenaerts en Mosca. Van Empel kwam als twaalfde over de streep.

Rustige dag voor ‘roze’ Kelderman

Op bijna twaalf minuten van winnaar Cerny kwam het peloton met rozetruidrager Kelderman over de finish. In het algemeen klassement verandert vrijwel niets. Kelderman heeft met nog twee etappes te gaan 12 seconden voorsprong op ploeggenoot Jai Hindley. Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) is de nummer 3 van het klassement, op 15 tellen van de 29-jarige Nederlander.

Zaterdag staat een bergrit naar Sestrière op het programma. Zondag wordt de Ronde van Italië afgesloten met een tijdrit in Milaan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →