Aantal positieve tests weer boven de 10.000, 2249 coronapatiënten in ziekenhuis

Print
Aantal positieve tests weer boven de 10.000, 2249 coronapatiënten in ziekenhuis

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

De afgelopen 24 uur zijn er 10.353 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat blijkt uit de RIVM-cijfers van maandag. Ook in de ziekenhuizen wordt het weer drukker: in het afgelopen etmaal kwamen er daar ruim 100 coronapatiënten bij.

Het is lastig in te schatten hoe de nieuwe cijfers zich verhouden tot die van de afgelopen dagen. Door een storing in de GGD-systemen was de rapportage de afgelopen dagen enigszins ontregeld.

Vergeleken met het gemiddelde over de vorige zeven dagen is er in elk geval sprake van een stijging. De afgelopen week (19-25 oktober) kwamen er per dag gemiddeld 9018 positieve tests bij. Dat was een stijging van ruim 17 procent ten opzichte van de week daarvoor (12-18 oktober). De stijging in het aantal positieve gevallen is groter dan de toename van het aantal afgenomen tests bij de GGD’en. Dat groeide de afgelopen week met 3 procent tot ruim 321.000. Een en ander lijkt erop te duiden dat het virus zich nog steeds verspreidt.

Lees hier alles over het coronavirus

Volgens het RIVM lijkt het probleem met de toelevering van cijfers inmiddels verholpen. ,,Het is nog niet zeker of alle ontbrekende aantallen verwerkt zijn. We houden dus een kleine slag om de arm”, zegt een woordvoerder. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 26. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend waren 27 sterfgevallen gemeld.

Lees ook: Kabinet wacht af met extra coronamaatregelen: komende dagen cruciaal

Het lijkt er in elk geval op dat in de cijfers nog geen duidelijk effect merkbaar is van de gedeeltelijke lockdown, die op 14 oktober inging. Dat zou dinsdag of woensdag wel moeten. Als er geen verbetering zichtbaar is, bestaat de kans dat het kabinet besluit tot strengere maatregelen.

Ziekenhuizen

Ook de situatie in de situatie blijft verslechteren. Het totaal aantal in het ziekenhuis opgenomen covidpatiënten bedraagt 2249, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 102 meer dan zondag. Daarvan liggen er 1743 buiten de intensive care, 86 meer dan zondag. Op de ic liggen 506 covidpatiënten, 16 meer dan zondag. Er liggen daarnaast 431 non-covid-patiënten op de ic, 12 minder dan zondag. De totale IC-bezetting bedraagt daarmee 937.

De bezetting van de ziekenhuizen neemt al een aantal weken gestaag toe. Het aantal opnames op de verpleegafdelingen bedraagt dagelijks 200 tot 300. Omdat er ook weer mensen het ziekenhuis verlaten, of naar de ic moeten, stijgt het totaal aantal bezette bedden op de verpleegafdeling minder hard toe. Dat stijgt (gemiddeld) met veertig tot vijftig per dag. Maandag was de stijging (86) dus groter dan gemiddeld. Op de ic’s komen er dagelijks netto 15 tot 20 coronapatiënten bij.

Van de bezette ic-bedden ligt er nu op bijna 54 procent een coronapatiënt. Bij de verpleegbedden is dat ruim 14 procent. Daarmee is de situatie volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), ‘echt lastig’. Een verzoek van België om coronapatiënten over te nemen is dan ook niet gehonoreerd. ,,Zoals Duitsland ons heeft geholpen, kunnen wij dat ook voor België doen. Maar op dit moment moeten we ons best doen om patiënten binnen Nederland te verspreiden.”