Facebook past nieuwsoverzicht aan bij onrust rond Amerikaanse verkiezingen

Print
Facebook past nieuwsoverzicht aan bij onrust rond Amerikaanse verkiezingen

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP XTRA

Facebook bereidt zich voor om zijn nieuwsoverzicht aan te passen als er onrust uitbreekt rond de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten volgende week. De ingrepen moeten ervoor zorgen dat posts die de onrust aanwakkeren niet langer verspreid worden.

Het gaat om een set maatregelen die Facebook eerder inzette in onder meer Myanmar, schrijft The Wall Street Journal. De bedoeling is dat Facebook op die manier geen rol krijgt in het verspreiden van posts die aanzetten tot rellen. De maatregelen kunnen ervoor zorgen dat tientallen miljoenen Amerikanen een andere nieuwsfeed te zien krijgen na het inloggen, aldus de krant.

Het algoritme hanteert een ‘lagere’ grens voor wat de software als gevaarlijke posts ziet rond verkiezingen in risicolanden, meldt de krant. Dat geeft de mogelijkheid sneller meer posts te beperken in bereik om zo onrust in een land niet verder aan te wakkeren. In september liet Facebook al weten pas politieke advertenties van de winnaar van de verkiezingen toe te staan wanneer de officiële uitslag van de verkiezingen is gedeeld door persbureau Reuters en de National Election Pool (NEP), een collectief van Amerikaanse nieuwsmedia.

Facebook is zich net als andere techbedrijven al langer aan het voorbereiden op de verkiezingen met als doel deze keer niet beschuldigd te kunnen worden van inmenging. Bij de Amerikaanse verkiezingen van vier jaar geleden zeiden veel critici dat Facebook een rol had gespeeld in de verspreiding van nepnieuws en toen beloofde het bedrijf al beterschap.

Eerder deze maand verwijderde Facebook al een post van president Donald Trump, waarin hij het coronavirus bagatelliseerde. Hij vergeleek het virus met een griep en zei dat het land met het virus heeft leren leven. Facebook nam het bericht van Trump zeer serieus. ,,We verwijderen onjuiste informatie over de ernst van Covid-19 en hebben dit bericht nu verwijderd”, zei Andy Stone, beleidsmedewerker bij Facebook, tegen BBC News. Ook Twitter besloot toen een disclaimer bij zijn bericht te plaatsen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →